Cal Llinet
Santa Maria d'Oló

Sector central del terme municipal
    Emplaçament
    Ctra. de servei paral·lela a l'Eix Transversal (BP-4313), al km. 20,2 camí sud 150 m, sobre la feixa
    583

41.88278
    2.0415
    420473
    4637206
    08258-114
    En ruïnes
    08258A010000310000AR
    Jordi Piñero Subirana

Antiga casa de pagès, avui en ruïnes, que està emplaçada en un terreny amb feixes, al costat del camí vell que anava cap a Vic. Tan sols en queden els fonaments de part dels murs perimetrals fins a una alçada màxima d'un metre aproximadament, els quals marquen un recinte en forma de rectangle. La part de migdia, on hi devia haver el portal, és la que es troba més esfondrada, i sembla que a la part davantera hi podien haver hagut alguns coberts. A l'angle sud-oest, el més ben conservat, s'hi observa un mur de maçoneria, amb una finestreta emmarcada amb llindes i brancals de pedra. L'indret és ple d'enderrocs.

Informació oral facilitada per Josep Sala Vilar, de l'Alberch
    Aquesta casa no està inclosa en el Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable de Santa Maria d'Oló.

Aquesta casa no apareix en fogatges ni en documentació antiga; per tant, suposem que era una de les casetes sorgides al final del segle XVIII o principis del XIX amb l'expansió de la vinya. Era una masoveria de l'Alberch (mas d'origen medieval situat a uns 400 metres) que en aquesta zona tenia dues masoveries més: cal Cucut i cal Ros. Aquestes dues van ser arrasades quan es va construir l'Eix Transversal. Totes aquestes casetes encara estaven habitades a començaments de segle XX, però poc després van quedar abandonades. Concretament, cal Llinet està situada al costat d'un camí que era l'anomenat "camí vell de Vic", que passava pel raval de Santa Eulàlia i continuava per un traçat semblant a la l'actual carretera.