Cal Lleirac
Rajadell

Monistrolet-Collbaix. Pla de Fals. NE del terme
    Emplaçament
    A la carretera que ve de Fals per la Grabriela i entra a Rajadell per Cal Lleirac, al límit termenal
    493

41.74181
    1.75485
    396463
    4621859
    08178 - 27
    Excepte la part de migdia, la majoria de l'edifici ha estat reconstruït modernament.
    Ref. Cad: 08083A01100052
    PEP 1993 (Jordi Piñero)/ OPC 2017-20

Casa de pagès petita i senzilla. De planta més o menys quadrada, presenta planta baixa més dos pisos i coberta a doble vessant. Actualment les parets són a pedra vista, amb un tipus de parament molt irregular. La façana de migdia (paral·lela a la carretera) presenta 3 finestres quadrades a la planta primera i dues a la superior.
    Presenta dos cossos afegits moderns, un a tramuntana, on hi ha l'actual entrada, que mira a ponent, i un altre a llevant.
    A ponent té una construcció independent que segurament havia estat la pallissa. És una construcció simple d'una planta amb coberta a doble vessant amb el carener perpendicular a la façana. Entre la pallissa i la casa hi ha un pou, adossat a la façana de ponent de la casa.

Figura al Catàleg de Masies i Cases Rurals 2014 (num. 42).
    No es conserva pràcticament cap part antiga de la casa.
    Hi ha una inscripció al pou amb la data 1887.
    El terme municipal que separa Rajadell i Fonollosa passa fregant la casa, per ponent. De fet el pou i la pallissa estan en terme de Fonollosa
    Des de Rajadell no hi camí per anar a la casa. S'ha d'anar des de Fals. A la carretera de Rajadell a Fals cal agafar un trencall a la dreta on hi ha una creu i una font, i pendre una carretera que passa per la Gabriela i entra a Rajadell per Cal Lleirac, al límit termenal.
    Des de la casa hi ha vistes espectaculars de Monistrolet i Montserrat al fons.
    En els camps que hi ha sobre la casa hi ha un parell de fites de terme (segons Ernest Molins), que no hem localitzat.

Construida al segle XIX, tal com testimonia la inscripció del pou, però podria tenir un origen anterior.