Cal Jona
Rajadell

Sant Amanç de Viladés. NO del municipi
    Camí en direcció N. des de la 141 prop de S. Amanç i cal Peric. A 250 m. trencall a ma dreta.

Regular
    Estructures portants del mas en bon estat tot i que presenten importans esquerdes. Entorn descurat (1993)
    Ref. Cad: 08177A00100052
    PEP 1993 (Jordi Piñero)/ OPC 2017-2020

Casa de pagès que consta d'un cos residencial i d'una construcció popera, aïllada, amb cobert. El cos residencial és de planta rectangular i presenta coberta a doble vessant. Consta de planta baixa més un pis i golfes. Les parets són de pedra i estan arrebossades parcialment d'un color blanc cru. La construcció original va ésser ampliada amb cossos adossats per la banda de llevant i una tina a tramuntana . Destaca el cos de l'angle NE, que era la pallissa, fet de tova i parcialment arrebossat. La façana principal, a la cara de migdia, té finestres emmarcades amb grans carreus.
    El cobert és de planta rectangular, amb teulada a una vessant, feta de maçoneria i amb grossos carreus a les cantoneres. Té dues plantes .

També conegut com a Cal Pinitu. Figura al Catàleg de Masies i Cases Rurals 2014 (num.39), amb el nom de Cal Jona (Cal Jonas al PEP 1991)
    Entorn muntanyòs, amb boscos de pins.
    Presenta dues inscripcions gravades, a la llinda del portal de la façana sud, amb la data 1846, i a la finestra de la façana sud, amb la data 1859.
    A l'any 2020 no ha estat localitzada. El camí que pel barranc del Prim hi anava, en direcció N, entre S. Amanç i cal Peric, avui es impracticable. La descripció i les fotos 1 i 2 corresponen al PEP 1993. La foto 3, feta des de lluny, correspon al 2020.

La casa va ésser feta a mitjan segle XIX per avantpassats del que n'era propietari els anys 90 del segle XX. Les dues inscripcions de llinda daten l'obra constructiva en aquest moment (1846 i 1859). Primerament la casa era anomenada cal Joan del Peric, cosa que fa suposar que els terrenys pertanyien a cal Peric. Tanmateix, també podria ser que haguessin pertangut a cal Prim, mas més proper. El nom de Pinitiu ve per que va pertanyer més modernament a Pinitu Matifoll.