Cal Guineu
Capolat

Berguedà
    Cal Guineu es troba al costat de la carretera de Berga a Sant Llorenç. Està situat en el terme de l'antiga parròquia de Sant Serni de Terrers, zona a l’extrem nord-occidental de l'actual municipi de Capolat.
    Al km 17 de la carretera BV-4241

42.108456143941
    1.723127182672
    394432
    4662607
    08045 - 1
    Residencial - productiu
    002502500CG96C0001FU
    Marta Sánchez Soler - Societat d'Arqueologia del Berguedà

Cal Guineu consta de tres edificis: un cobert, la casa i la pallissa. La casa té la planta rectangular i coberta a dos vessants amb el carener orientat de nord-oest a sud-est. Costa de planta baixa, dos pisos i golfes. L'edifici està adossat a un marge.

Els murs de la casa i la pallissa són de pedra calcària i sorrenca. El cobert, en canvi, és totalment d'obra. La casa té els cantoners fets de maó massís, imitant els cadenats de les cantoneres de pedra. Les cantoneres del mur nord-est de la pallissa són de pedra sorrenca o calcària només desbastada. Pel que fa a les obertures de la casa, les del segon pis i les golfes de la façana nord-est estan emmarcades amb muntants, llinda a plec de llibre i ampit de maó massís.

L'actual casa de Cal Guineu es va construir a principis del segle XX i no es destaca cap ampliació, a part de la reforma de la teulada i l'arrebossat dels murs. La pallissa també té un sol moment constructiu i és de la mateixa època que la casa. El cobert del costat de ponent, en canvi, es va construir a finals del segle XX.

SOCIETAT D’ARQUEOLOGIA DEL BERGUEDÀ (2004). Inventari i Catalogació del Patrimoni Cultural moble i immoble del Municipi de Capolat. Inèdit