Cal Guarda
Pallejà

Disseminats ca n'Amigonet
    Emplaçament
    Camí del cementiri, un cop passat el camí de les Rovires, s'arriba a una esplanada just davant del Tanatori. La casa es troba a mà dreta (llevant), a escassos metres de la via del ferrocarril.
    42

41.430460367214
    1.9937294293252
    415924
    4587033
    08157 - 13
    Regular
    La parcel.la on es troba en desús i a l'entorn s'hi observen deixalles. Es desconeix, però, l'estat de l'edifici.
    IPEC 929818
    000200500DF18F0001PB
    Ainhoa Pancorbo Picó

Antiga masia de dos cossos situada a l'extrem nord del terme, a la zona de les Rovires. De planta gairebé quadrada, fa prop de 10 m de costat i està orientada a migdia. Consta de planta baixa, pis i golfes. Aquestes darreres sembla que van ser guanyades amb un recreixement posterior de la casa original. La teulada és a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal. En aquesta, s'observen dos eixos d'obertures, amb un portal acabat amb arc rebaixat, format per grans dovelles de pedra rogenca, a mà esquerra.

El nom de cal Guarda sembla que es deu al fet que hi havia viscut un guarda camps de Pallejà.

En el decurs del temps ha tingut diversos propietaris. Es té notícia que, el 1601, la família Marcet tenia una casa i terres en aquest lloc i estava habitada. La casa apareix esmentada com a mas de la Riera dels Horts. El 1686 era a mans d'en Joan Figueras, i encara era anomenada "mas Marcet".  El 1740, va passar a mans de Josep Amigó, nom amb què consta actualment la casa. A la clau del portal d'accés es llegeix la data de 1768. L'any 1944, va canviar de mans.

- MASSEGUR, Albert (2003). El castell de Pallejà i altres Masies del terme. Ajuntament de Pallejà. Pallejà, pp. 73-76.