Cal Geroni
Sant Vicenç de Castellet

Cal Geroni. Valllhonesta. 08295 SANT VICENÇ DE CASTELLET
    Al nucli de masos de Vallhonesta, sota Sant Pere.

María del Agua Cortés Elía

Forma part del nucli de masos de Vallhonesta que es troben a prop de l'ermita de Sant Pere. Es troba entre cal Jeroni i cal Xacó. Casa d'estructura clàssica, amb planta, pis i golfes, teulada a doble vessant amb el carener perpendicular a la façana principal que s'obre a migdia. Aprofita el desnivell del terreny i es recolza en el marge de manera que part de la volta interior es troba sota terra. L'interior presenta una estructura en tres crugies paral·leles cobertes amb volta de canó que formen els cellers. A la banda de ponent de la casa hi ha adossada una tina que segueix les característiques generals d'aquestes, circular i folrada amb rajoles de ceràmica envernissada. La porta principal es troba al centre de la façana, a la llinda porta gravada la data 1840. A la banda de ponent de la casa hi ha un cobert que alberga una premsa de vi i en el que destaca la porta d'accés que forma un arc de pedra de tipus carpanel que segueix la forma de la biga de fusta que el suporta.

Té una tina

La població del terme de Vallhonesta es va veure afectada per les epidèmies de pesta del segle XIV i els conflictes del XV, tot i que es va recuperar gràcies a l'economia agrícola basada fonamentalment en la vinya. Al 1375 a Vallhonesa hi havia 13 focs; la crisi de la baixa edat mitjana va reduir la població a 4 focs i no va ser fins a principis del segle XVIII que hi hagué una recuperació substancial amb 45 habitants censats l'any 1717. Actualment hi ha 22 masos. El cultiu de la vinya i la seva comercialització va provocar un important creixement amb ampliació de la superfície conreable i la roturació de nous camps en un territori de superfície difícil que va obligar a la construcció de murs de pedra seca presents a tot el territori, i que va permetre el desenvolupament d'una pagesia rabassaire al voltant dels grans masos de la zona: la Serra, Serracanta, cal Forns, can Vinyes, Sant Jaume, cal Marcet. Alguns d'aquests grans masos tenien algun mas rònec (abandonat) que van tornar a vendre o llogar a inicis del segle XVIII, fet que permet el repoblament de la zona (SUADES, 1987). Els petits masos de Vallhonesta eren parcers dels grans masos que tenien grans extensions de terra. El petit propietari, a més de conrear el seu petit tros de terra, era parcer d'un o més propietaris grans, ja que es veien obligats per garantir la seva subsistència. Aquest seria el mas d'un parcer de Sant Jaume de Vallhonesta. L'única data que disposem és la que es troba a la llinda de la porta, 1840, tot i que pot ser la de la reforma més important de la casa que possiblement existís amb anterioritat.

SANZ, D. (2004-2). Sant Jaime de Vallhonesta: patrimoni històric i monumental. A Dovella primavera-estiu 2004. SUADES, J. (1987). "El poblament de Vallhonesta dels anys 1750-1775: venda de masos deshabitats, aposentos i la construcció d'un molí fariner". Dovella nº 22, Manresa, p. 15-18. SUADES, J; i altres. (1986). "Sant Vicenç de Castellet" dins Ferrer i Alòs, Llorenç (coordinador). Història del Bages, col·lecció Història de les Comarques de Catalunya. Manresa, Parcir Edicions, 1986.