Cal Gaspà / Indústries Espona
Rubí

  Vallès Occidental
  Passeig de les Torres, 08191-RUBÍ
  Emplaçament
  En zona de creixement urbà de Rubí

  Coordenades:

  41.48199
  2.03354
  419314
  4592716
  Número de fitxa
  08184-135
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1945
  Estat de conservació
  Regular
  El conjunt va estar enderrocat a una gran extensió per a construir habitatges (INVENTARI, 1999).
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPIC
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Fundació J. Espona Rbla. Catalunya 25 BARCELONA
  Autoria de la fitxa
  Juana Maria Huélamo - ARQUEOCIÈNCIA

  Edificació de tres naus de dues plantes paral·leles, la més petita al centre. Les naus estan unides transversalment en la seva planta superior mitjançant un pont cobert. A l'extrem N, on es troba la porta d'entrada, hi ha una torre més alta. La construcció presenta grans finestres i està arrebossada a la planta baixa, mentre que la superior és d'obra vista (INVENTARI, 1999).

  S'han realitzat obres de remodelació de la primera planta d'aquest edifici per tal d'adequar-lo com a espai d'exposicions.

  L'empresa Gaspà i Parramon tenia llogada una nau al Vapor Vell. El 1945 es va construir aquesta fàbrica i s'hi instal·là aquí. La nau més propera al passeig de les Torres va ser dedicada a filatura i la més allunyada a teixits. A inicis de la dècada de 1970 adquirí la fàbrica la fundació J. Espona la qual suprimí els telers i dedicà la fàbrica íntegrament a filatures, restant en funcionament fins a finals de la dècada de 1980. Després va ser adquirida per l'INCASOL, que va enderrocar la major part per a construir habitatges (INVENTARI, 1999).

  CASTELL, EL (1999). Llistat de patrimoni industrial, Rubí, El Castell-Ecomuseu urbà. Document mecanografiat, 1999. INVENTARI (1999) Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya, Museu Nacional de Ciència i Tècnica de Catalunya. PEREIRA CASTRO, Carlos (1998) Xemeneies de Rubí. Modificacions urbanes i socials produïdes per la industrialització. Rubí, El Castell- Ecomuseu Urbà - Ajuntament de Rubí.