Cal Frare Avinyó

  Bages
  Horta d'Avinyó
  al carrer del Turcó

  Coordenades:

  41.82568
  1.99346
  416413
  4630912
  08012-229
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  XVIII
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Residencial
  Privada
  Ref. cad.: 004A00016
  Marc Cucurella Pinilla

  La casa forma part d'un conjunt de quatre cases en el carrer del Torcó totes datades del segle XVIII. És de planta baixa, pis i golfes amb una superfície aproximada de 288 m2. La coberta és de dues vessants que fan el desguàs a la
  façana principal i posterior. L'acabat exterior és de pedra vista, la porta amb llinda de pedra i les obertures algunes emmarcades amb pedra carejada i altres amb pedra sense carejar. S'observen modificacions a les obertures de la façana principal i ampliacions cap a la façana posterior amb galeries en la golfa, estil pallissa. Se situa en un entorn rural envoltada de camps de conreu i bosc.

  En el fogatge de 1553, al terme d'Horta, ppertanyent a Artés (actualment forma part del terme municipal d'Avinyó), hi apareix un Joan Soynas, alias Torcho. Aquest mas avui ja desaparegut donaria orígen al nom del carrer on es situen actualment un conjunt de cinc habitages, la majoria dels quals estan construïts al segle XVIII, fruït d'un creixament de població i una necessitat d'ajuda entre veïns alhora de fer la collita o altres tasques que fa que moltes masies s'abandonin i la gent comenci a viure en petits carrers autònoms.

  - IGLESIAS, Josep (1979). El Fogatge de 1553, Ed. Fundació Vives i Casajuana, Barcelona.
  - ILLA CODINA, Josep (1987). "Avinyó" a FERRER ALÒS, Llorenç (coord). Història del Bages, vol. I, Parcir Ed.
  - TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.