Cal Franquesa
Pujalt

C. Portal de Baix. Pujalt

XIV-XIX
    Dídac Pàmies i Marta Lloret

Cal Franquesa és una casa d'origen medieval en un extrem de la qual s'obre el portal de Baix, adossat a la capella de la Concepció i principal accés a la vila closa de Pujalt. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a un sol vessant que fa el desaiguat a la façana lateral. El portal d'accés, situat sota l'arc de passatge, és amb llinda de fusta i brancals de pedra carejada. El cos de l'arc de passatge pertany a la casa i presenta una finestra amb llinda de fusta. A la façana lateral les finestres es composen segons dos eixos i són d'arc pla arrebossat o bé amb llinda de fusta. A nivell de les golfes s'observa un gran pòrtic d'arc carpanell arrebossat que ha estat tapiat i convertit en una petita finestra. El parament dels murs és de pedra lligada amb morter, sense revestir.

En el fogatge de Pujalt 1497 hi consten Pere Franquesa, Johan Franquesa i Andreu Franquesa; i al de 1553 Andreu Franquesa, que actua com a jurat comparent.
    En motiu de l'establiment a Pujalt de la Base d'Instrucció Militar del XVIII Cos de l'Exèrcit Popular de la República l'any 1938, diversos edificis del poble foren adaptats per a ús militar. Cal Franquesa fou habilitada com a hospital.