Cal Francisco del Prat
Sant Pere Sallavinera

Tros del Francisco. Nord - est de Sant Pere Sallavinera
    Davant la crt. N-141b entre el Km 25 i 26

Núria Cabañas

Cal Francisco és una masia aïllada situada a tocar de la carretera N-141b direcció Aguilar de Segarra formada a partir de diferents cossos. Segons el cadastre fou construïda l'any 1780. El cos primigeni és de planta quadrangular amb la coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa, primer i segon pis. Al frontis s'obren dues portes amb llinda de pedra. A nivell del primer pis hi ha tres balcons amb voladís de pedra i barana de ferro forjat i a l'alçada del segon pis dues petites finestres amb ampit de pedra i al centre una finestra d'arc de mig punt de maons amb un pilar de maons centra. A la façana de ponent s'annexionar un cos amb una nova porta d'accés i una finestra a la planta baixa i, amb una finestra per pis essent la del segon pis de maons massissos. L'any 1927, segons l'any gravat a una de les dovelles del portal, s'adossar un nou volum de planta quadrangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, l'antiga pallissa. Al frontis s'hi obre un gran portal de pedra adovellat i amb una porta de ferro i una finestra també d'arc de mig punt a la part superior.
    Pel cantó de llevant hi ha la zona que ocupaven els antics coberts reformada amb pilars de maons i amb la coberta recrescuda.
    El parament dels murs és de pedra irregular rejuntada amb ciment i encara son visibles les antigues cantonades reforçades i construïdes amb pedres més grans i ben escairades