Cal Ferrer Xic
Perafita

Sector central del terme municipal
    A 250 metres de la carretera BP-4653, punt quilomètric 11'050.

Normes Subsidiàries de Perafita. 1991.
    Jordi Compte i Marta Homs

Cal Ferrer Xic a l'extrem nord-oest del nucli urbà de Perafita, als peus de la pista forestal que comunica amb la masia de la Roca fins a Santa Eulàlia de Puig-oriol. Es tracta d'una masia restaurada formada per planta rectangular, teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals i murs de maçoneria de pedra irregular reajuntada modernament i cantonades diferenciades.
    La façana principal, orientada al sud, presenta un portal d'arc de mig punt flanquejat per dues finestres. Al primer pis hi ha tres finestres emmarcades amb pedra i a nivell de golfes hi ha tres arcades d'arc de mig punt emmarcades de maó vist i dues petites finestres emmarcades amb pedra flanquejant-les. A la part oest de la façana hi ha un cos ampliat en alçada (antigament un cobert), que presenta teulada d'una vessant a nivell inferior a la principal. Està format per una finestra apaïsada i una arcada de galeria a la part superior. Adossat a l'oest hi ha un cobert modern.
    La façana est queda dominada per diferents cossos adossats de teulada d'una vessant que ocupen el nivell de planta baixa. A nivell de primer pis s'obren tres finestres emmarcades amb pedra.
    La façana nord presenta un portal i dues finestres a nivell de planta baixa. Al primer pis hi ha dues finestres i a les golfes s'obre una finestra.

A l'interior de la casa i a nivell de primer pis hi ha dues llindes que coronen dues portes amb dates següents: 1755 i 1749.

Antigament cal Ferrer Xic era una casa de petites dimensions. La façana principal presentava un portal rectangular amb la data de 1774 i una finestra al costat amb la data de 1742. Sobre el portal hi havia un balcó i a banda i banda dues petites finestres. A la façana oest de la casa hi havia un cobert adossat i la façana presentava una petita finestra. A la façana est també hi havia un cobert adossat. La reforma de la masia es va fer entre els anys 1999 i 2004.