Cal Doctor
Vilassar de Dalt

  Maresme
  Carrer del Carme, 48
  124

  Coordenades:

  41.5165
  2.35675
  446326
  4596296
  Número de fitxa
  08214 - 55
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Popular
  Segle
  XVI-XVII
  Estat de conservació
  Bo
  Ha estat reformada recentment i s'ha compartimentat en diferents habitatges.
  Protecció
  Legal
  Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  diversos propietaris
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Masia de tres cossos situada al costat de la Riera d'en Salvet, al començament del Clot del Castell. És de planta rectangular i consta de planta baixa, pis i golfes. La coberta és de teules àrabs a dues aigües i el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migdia.
  La configuració de la façana principal no és simètrica, però domina l'eix central, on s'alineen la porta d'entrada, la finestra de la sala del primer pis i l'obertura de les antigues golfes.
  El parament és arrebossat i pintat de color ocre amb un emmarcament blanc al voltant de les llindes, brancals i ampits de les diferents obertures que són de pedra treballada.

  Destaquen sengles rellotges de sol a la façana de migdia i a la de ponent.

  Sembla que correspon a l'antic mas morell, edificat dins els terrenys del domini del castell (el fundus castri) que emet Andreu capbrevà a la segona meitat del segle XVI.
  Al segle XVIII, s'hi instal·len els Campins, que durant anys exerciren de metges a Vilassar. Per aquest motiu ha quedat com a Cal Doctor.

  AJUNTAMENT DE VILASSAR (1999). Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt.
  BENITO Pere (1996). Notes històriques dels elements del patrimoni arquitectònic del Pla especial i Catàleg artístic i ambiental de Vilassar de Dalt.
  BENITO i MONCLÚS, Pere (2014)."Gruttes" dans un pays sans grottes; dins Vivre sous terre. Sites rupestres et habitats troglodytiques dans l'Europe du sud. Presses Universitaires de Rennes, pp. 189 a 210.
  PUJOL i DURAN, Delfí (2000). La pagesia a Vilassar. Les cases de muntanya (II); dins Ipsa Arca, núm. 4, desembre de 2000. Museu Arxiu de Vilassar de Dalt, pàgs. 52 a 55.
  SAMON i FORGAS, Josep (1999). Itineraris: Per la sagrera de Vilassar; dins Ipsa Arca, núm. 2, setembre de 1999. Museu Arxiu Municipal de Vilassar de Dalt, pàgs. 36 a 47.