Cal Descregut
Font-rubí

Barri de Grabuac i la Fanga, 43
    Seguint uns 900 m el camí que parteix de la Carrerada, a uns 3 km al sud de Guardiola

Miquel Gea i Bullich

L'habitatge ocupa una part, aproximadament el 50%, d'un edifici de planta rectangular amb planta baixa, planta pis i golfes, coberta de dos aiguavessos i carener paral·lel a la façana principal, que s'obre al SE. L'habitatge que ens ocupa ocupa l'extrem SO de l'edifici. La façana principal no gaudeix pràcticament de cap interès arquitectònic, amb obertures allindades i una disposició un tant desordenada. L'interès de l'edifici radica en el seu conjunt, essent un bon exponent d'arquitectura popular. Les parets mestres, de tàpia, assoleixen el metre de gruix. No tenim gaires elements per situar cronològicament la seva construcció, si bé és clar que no ens trobem davant del tipus de mas de Font-rubí bastit entre mitjans del segle XIX i principis del segle XX. És per aquest motiu que situem la seva cronologia inicial com a mínim, durant la 1a meitat del segle XIX.

L'indret on se situa aquest petit nucli de tres habitatges és conegut com "La Fanga"