Cal Cussa
Olvan

Al sud-oest del nucli d'Olvan
    Emplaçament
    Al peu de la carretera C-62, al punt km 31,70 aproximadament trobem el trencall al costat nord de la via.

42.050725668629
    1.8962708046884
    408664
    4655998
    08144 - 197
    001404800DG05F0001SH
    Sara Simon Vilardaga

Antiga masia avui conformada bàsicament per un volum que defineix l’estructura de casa. Es tracta d’un edifici aïllat i de planta rectangular, consta de planta baixa i una planta superior; actualment reformat, fet que pot haver modificat alguns elements. Té coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada al sud-est. En aquesta façana trobem la porta d’accés, de llinda plana de biga de fusta sobre muntants de carreus escairats i més o menys polits, i al seu costat nord, una petita finestreta de llinda de pedra. Destaca l'eixida de la planta primera, a mode de terrat cobert, situada a l'angle sud tot obrint a dues façanes, a sud-est i sud-oest. La resta d’obertures són senzilles i sense elements remarcables, algunes resultat de la recent remodelació. Gran part dels murs són de paredat comú amb les cantoneres de carreus escairats i polits; alguns murs són bastits amb maó i altres presenten les superfícies revestides amb morter. L’actual edifici és el resultat de les reformes i modificacions recents, tot i que es pot observar que les traces d’antigues ampliacions així com restes d’annexes.

Autoria de les imatges: Sara Simon, 2021.

Cal Cussa es troba documentada en el llibre "Registro de las casas de campo de cada distrito y los aforados de guerra. 1856" (ACBR), en l'apartat corresponent al poble d’Olvan trobem la referència "Casa Cussas" en la qual hi figura registrat "Domingo Soler".