Cal Colomer
Súria

Camí rural de Cererols a Bogadella
    Planes sota Cererols

Només se'n conserven restes.
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Es troba al costat del camí antic que baixa des de Cererols fins el Cardener per la riera de Bogadella. A no massa distància del nucli de Cererols es pot observar com a l'enderrocar-se un marge d'uns dos metres d'alt darrera del mateix es veuen, com a mínim, dues parets perpendiculars al sentit del marge i tallades per aquest. Entre ambdues s'aprecia un potent estrat d'enderroc. No es veu cap tipus de ceràmica ni al camp superior ni a l'inferior.

Les informacions actuals no permeten fer cap afirmació taxativa, de tota manera, Lladó, abans de la Guerra Civil de 1936 (1993B i D) relacionava les vies amb els topònims Colomer i Estrada, pensant que podien pertànyer a una via romana "estrada" i a un columbari "colomer". Creia que el topònim Estrada calia situar-lo al lloc de la Plana (que seria el Pla) i Colomer, al Camp Colomer, indicant que en aquest lloc s'hi veien construccions antigues fins poc abans de 1932. En aquell moment deia que encara es podien veure restes d'un columbari romà al lloc de la Torre / Codines prop de la vinya de l'Estrada, "segons opinió de competents especialitzats" (LLADÓ, 1993D).

LLADÓ I RAMONET, Josep (1993D) "Cererols [Serarols]" extret del Butlletí del Centre Excursionista de la Comarca del Bages, núm. 162 (1933), núm. 165 (1933), 166 (1934), núm. 168, (1934) a Cererols, mil anys d'història (993-1993), pp. 19-25, Súria, Ajuntament de Súria i Associació d'Amics i Veïns de Cererols.