Cal Cisteller
Gaià

Plaça de l'Església. Galera
    Carretera de Prats de Lluçanès (BV-4401), al km. 1 carretera de Galera (BV-4402).

Les obres modernes han alteralt la tipologia tradicional
    Jordi Piñero Subirana

Casa que forma part del raval de Galera. Està emplaçada a la plaça de l'Església i fa cantonada amb el Camí de la Roca, on hi ha les últimes cases d'aquest nucli. Per tant, és un habitatge entre mitgeres. Consta de planta baixa més dos pisos. La casa és de planta quadrada però té un cos davanter més baix, el qual fa uns anys es va reformar, cosa que ha desdibuixat la fesomia tradicional de la casa. La façana que dóna al Camí de la Roca conserva més o menys la tipologia constructiva originària.

Inscripció a la llinda de la porta: 1831
    Antigament anomenada cal Sintet

Aquesta casa, com la resta de Galera, s'originà a partir d'un establiment en terres del baró de Vilagaià, que va impulsar el nucli pagès de Galera al final del segle XVIII. Segons dades del Cadastre i del Registre de la Propietat recopilades per Ramon M. Vila, el solar d'aquesta casa es va establir l'any 1790. El primer titular era Jacint Codina, que pagava un cens de 12 Reals. La casa no s'hi va construir fins el 1831. Posteriorment hi consta Desideri Codina, i més endavant Francesc i Josep Codina Pi. Inicialment la propietat era més gran i, en un moment donat, la part posterior es va subdividir perquè s'hi poguessin construir les seves cases altres germans. Son les cases de ca l'Agustí i cal Ramon Obradors.

BADIA, Josep M (1987). "Gaià", Història del Bages, Vol. I, Parcir Edicions Selectes, Manresa, p. 286, 288.
    BADIA, Josep M; PARERA, Elisabeth i altres (2016). "Història","Arquitectura", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 72-75, 86, 88, 198-199.
    VILA CASALS, Ramon M. Llibre de Galera (treball inèdit)