Cal Ció
Santa Maria d'Oló

    Moianès
    Carrer Sant Jordi, 7. Nucli antic d'Oló (Dalt del Poble)
    541

    Coordenades:

    41.87071
    2.0346
    419886
    4635872
    Número de fitxa
    08258-326
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Segle
    XIV-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    0061703DG2306S0001KL
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Casa emplaçada al nucli antic d'Oló (Dalt del Poble), d'origen probablement medieval. És una edificació entre mitgeres que fa cantonada. És de planta irregular i disposa de planta baixa més un pis i golfes. És una casa popular que ha conservat força bé les característiques tradicionals. Antigament la casa del darrere (cal Sastrico) era separada, però actualment estan unificades en una mateixa propietat. La façana principal de cal Ció és encarada a llevant, i compta amb diferents obertures de distribució irregular. Les façanes s'han arrebossat amb ciment, deixant alguns carreus al descobert. El principal interès d'aquesta casa és que conserva una llinda decorada amb un arc conopial. És un tipus de decoració característica dels segles XVI-XVII.

    El nucli inicial del poble d'Oló es troba sobre un turó i és conegut popularment com Dalt del Poble. S'originà a partir d'una sagrera que, després de quedar molt despoblada al final de l'edat mitjana, es reconstruí als segles XVI i XVII, quan va prendre la forma definitiva. Tota la part alta del turó quedava encerclada i protegida per una muralla que abastava un perímetre considerable. Probablement, la sagrera va créixer de manera progressiva en cercles concèntrics. El primer cercle devia arribar fins al carrer Mesón (actualment Sant Jordi); el segon cercle ja arribava fins al límit del turó. Al segle XIV la sagrera ja devia haver arribat fins aquest segon cercle.
    Pel que fa a cal Ció, formava part d'aquest primer cercle, però no en coneixem notícies documentals antigues. L'arc conopial conservat en una llinda indicaria que la construcció actual es pot situar entorn dels segles XVI-XVII. Al llarg del segle XX la propietat d'aquesta casa ha anat passant per diferents mans.

    PLADEVALL, Antoni; FERRER, Llorenç i altres (1991). "Oló als temps medievals", "Època moderna i contemporània", Oló, un poble, una història. Associació Castell d'Oló, Santa Maria d'Oló, p. 39, 81-82.