Cal Cintet
Sant Jaume de Frontanyà

Berguedà
    Al NO es veu el Coll de Sant Jaume, al N, els Rasos de Tubau, a l'Est, les Masies del Prat, al SE Vila-rasa i al SO el nucli urbà de Sant Jaume de Frontanyà.
    Emplaçament
    Accés a partir del camí de les Planes, just després del trencant a la carretera de Sant Jaume de Frontanyà a La Pobla de Lillet.
    1122

42.19508
    2.03255
    420123
    4671889
    08216 - 9
    s.XVIII
    1707

Lluïsa Vilalta Pérez

Cal Cintet és una masia rectangular de planta baixa i dos pisos, amb coberta a doble vessant a base de teula àrab. La façana principal és paral.lela al carener, encarada a SO. A la planta baixa, hi ha una porta central amb arc rebaixat emmarcada en pedra i una finestra en arc a cada costat, emmarcades amb carreus de pedra. Cada pis mostra tres obertures emmarcades amb carreus de pedra i llindes horitzontals. El mur és a base de pedra i morter de calç amb les cantoneres amb carreus ben escairats. A l'extrem NO de l'era, s'aixeca la pallissa, un edifici rectangular de planta baixa i pis, amb coberta a doble vessant en tèula àrab. Tant aquesta com el sostre del primer pis estan suportats per un pilar central. La paret és de pedra amb morter de calç i a la façana s'obren dues arcades a cada nivell. L'accés al pis és a través d'una escala exterior. Tant la casa com la pallissa estan en perfecte estat de conservació.

Apareix al Catàleg de masies, POUM de Sant Jaume de Frontanyà, aprovat el 18/10/2007.

Segons les relacions de compliment pasqual de l’Arxiu Parroquial fins a mitjans segle XIX i els padrons municipals d’habitants de l’Arxiu Municipal, la masia de Cal Cintet ja era habitada el 1707 per la família Boixader i es va deshabitar el 1960-65 (RUMBO 2021: 63). Des del s.XVIII formava part de les masoveries del Prat, fins que la família Vilar podrien haver venut la propietat als Vagués entre 1822 i 1839. Segons l'antiga comptadoria d'hipoteques de Berga, el 1856, Maria Bagués, de Borredà, va vendre la casa a  a Josep Subirana, de Gavarrós. Tres anys més tard, Subirana la va revendre a Josep Clotet, del mateix Frontanyà, qui retornava Cal Cintet a l'heredat del Prat, que havia comprat el 1854 i que restà en mans de la mateixa família fins el 1983, quan es va vendre als propietaris actuals.

RUMBO, A. (2021) Estudi de les Masies del Prat

APSJF, Llibres sagramentals, Compliment pasqual (1789-1901), unitat d’instal·lació n. 4b.

AMSJF, Població, Padrons municipals d’habitants (1857-1991), unitats d’instal·lació n. 32, 33, 207 i 211.

AHCB, Fons de l’antiga comptadoria d’hipoteques, volum 22, Llibre de finques rústiques de Sant Jaume de Frontanyà, tom 107, 1r de Gréixer, Lluelles i Frontanyà, escriptura de compra-venda, 26/02/1856, pàg. 132.