Cal Castellà
Balsareny

Sector oest del terme municipal
    Emplaçament
    Ctra. a Súria (BP-4313), al km. 46 camí direcció oest 1.600 m. En una cruïlla amb 4 camins triar el de l'oest i seguir uns 1.000 m, i trencall a l'esquerra.
    531

41.86611
    1.82398
    402400
    4635579
    08018 - 337
    En semiruïna
    Inexistent
    Pla General d'Ordenació Urbana del Municipi de Balsareny (PGOU). Article 133 (protecció de masies). Núm. 36: Cal Castellà.
    001800200DG03E0001WL
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions modestes que està emplaçada al Pla de Puigventós. Consta d’un cos residencial molt allargassat de planta rectangular (amb planta baixa més un pis) i té adossats cossos més petits a la part posterior i al lateral esquerra. Constitueix un exemple interessant de casa popular del segle XVIII, molt senzilla, que ha conservat íntegrament els volums i la tipologia originàries, malgrat que avui es troba en estat de semiruïna.

La casa s’ha aixecat en una sola fase constructiva. La façana principal, encarada vers migdia, presenta una distribució irregular, amb diversos portals a la planta baixa i finestres al primer pis. Les obertures són majoritàriament amb llindes de fusta. Algunes, però, s’han emmarcat amb maó, fruit probablement de reparacions fetes ja al segle XIX. La porta del mig és la que dona accés a l’habitatge, que està situat a la primera planta, mentre que a la planta baixa hi trobem menjadores i altres dependències de treball. La porta de l’esquerra, més àmplia, és de factura moderna. El parament és de maçoneria, amb algun tram de tàpia, i conserva restes d’arrebossat tradicional de calç.

A l’interior la casa ha conservat les característiques tradicionals. Al fons de l’estança central es conserva un pou. Una mica separats de la casa hi ha dos coberts. El que està situat a llevant, avui en ruïnes, devia ser la pallissa.

Aquesta casa es troba documentada a partir de 1721 i el cognom, Castellà, un any abans. Cal suposar, doncs, que es tracta d’una fundació de principis del segle XVIII. Es troba relativament a prop de Candàliga i actualment és propietat seva.