Cal Castellà
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Castelltallat
    Carretera BV-3003 fins al final i continuar pista asfaltada uns 3.500 m

En ruïna. Li falta la coberta
    Catàleg de masies (núm. 86)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions modestes, en estat de ruïna, que està emplaçada a la serra de Castelltallat, a la part occidental i vora la carretera que transcorre per la carena. Se'n conserven els murs perimetrals fins a una alçada variable. Es tracta d'una construcció amb dos cossos adossats, els dos de planta rectangular. Tenia planta baixa més un pis. La vegetació ha envaït totalment l'entorn de la casa; per això és difícil esbrinar on era el portal, possiblement a la façana de llevant. L'aparell dels murs és fet amb carreus més o menys escairats i disposats en filades. En el mur més alt s'hi pot observar una finestra.

Per la tipologia de les restes constructives podria ser una casa aixecada al segle XVIII o XIX. Entorn de l'any 1900 la casa ja es trobava abandonada.

GRUP SOLUCIONS MANRESA (2009). Pla especial del Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable de Sant Mateu de Bages. Ajuntament de Sant Mateu de Bages (núm.86).