Cal Cases Xic
Santa Maria d'Oló

Sector sud-est del terme municipal
    Des de cal Cases camí en direcció nord-est i després nord-oest uns 500 m

Casa en ruïnes molt arrasada
    Jordi Piñero Subirana

Restes d'una antiga casa de pagès avui en ruïnes i pràcticament arrasada. Es troba uns 300 m al nord/nord-est de cal Cases, i tan sols en queden algunes estructures de fonamentació al costat del camí, a ponent. Són murs de maçoneria lligats amb morter i que adopten una distribució ortogonal. Amb unes restes tan escadusseres no és possible deduir com podia ser la casa però, com el seu nom indica, devia tractar-se d'una masoveria de Torrespaia, igual que cal Cases però encara més petita.

Aquesta casa no està inclosa en el Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable de Santa Maria d'Oló.

No coneixem notícies antigues de cal Cases Xic, però devia ser, com cal Cases, una masoveria de Torrespaia. Tal vegada es devia aixecar al segle XVIII o principis del XIX. Ja al segle XX, els propietaris de Torrespaia vivien a Artés.