Cal Cansalada
Balsareny

Sector nord del terme municipal
    Emplaçament
    Carretera de servei lateral de l'Eix del Llobregat (C-16z), al km. 71,2 camí direcció sud uns 200 m i trencall a ponent.
    382

41.88332
    1.87684
    406812
    4637431
    08018 - 248
    Falta de manteniment.
    Inexistent
    Pla General d'Ordenació Urbana del Municipi de Balsareny (PGOU). Article 133 (protecció de masies). Núm. 53: Cal Cansalada.
    002202800DG03H0001EM
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de petites dimensions emplaçada en un petit promontori al costat de la carretera de Berga. El conjunt ha conservat força bé els volums i la tipologia tradicional, amb poques modificacions modernes. Presenta una estructura força irregular i atípica, amb dos petits cossos de caràcter més residencial situats a llevant i dependències bàsicament de treball adossades a ponent, a més d’altres petits coberts, més baixos, que es troben adossats a l’extrem de llevant. La casa disposa de planta baixa més un pis. La façana principal, encarada vers el sudest, és més alta en la part central, però el portal es troba al cos de la dreta. A l’esquerra hi ha una porta secundària que dóna accés al cobert d’aquest sector. Aquesta façana està arrebossada i pintada de blanc, i les obertures són també irregulars i de tipologia diversa. Per la part posterior en algun sector la casa s’ha fet recréixer.

A l’interior, els dos cossos residencials conserven sengles voltes de pedra a la planta baixa. Als coberts de ponent es conserven diverses tines i una premsa. En total a la casa hi ha dues tines rodones i dues de quadrades. A la part de darrera hi trobem un petit pou associat a dues cisternes. La primera és subterrània, sota el pou. La segona també era coberta, però s’ha destapat i ara serveix com a piscina.

Inscripció a la premsa: 1863

La primera referència coneguda d’aquesta casa la trobem en un document de l’arxiu parroquial de l’any 1809: “casa Traserra àlias Cansalada”. Més endavant apareix en altres documents parroquials de l’any 1860. El 1863 s’hi va col·locar la premsa de vi. La casa podria ser originària d’aquesta època o una mica anterior, del segle XVIII. Tot i ser una casa petita, sembla haver-se anat ampliant en diferents fases al llarg dels segles XIX i XX. No en podem dir gran cosa més. A la segona meitat del segle XX encara hi vivien els amos. Des de la dècada de 1990 hi viuen llogaters.