Cal Candàliga
Puig-reig

Carrer Major

Eclecticisme
    BCIL 18
    Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

Edifici entre mitgeres i alineat al carrer Major; de planta rectangular, aprofita el desnivell entre el carrer Major i el carrer del Torrent per organitzar les diferents plantes: planta baixa destinada a activitat comercial, dues plantes pis, planta sota coberta i planta semisoterrani amb entrada pel carrer del Torrent. L'edifici ha vist alterada la planta baixa per unes reformes efectuades als anys setanta que han alterat l'estructura d'una interessant botiga d'aires modernistes amb singulars aparadores decorats amb rajola vidrada, vidres glaçats i emmarcaments d'obra i ferro forjat. Alguns d'aquets elements decoratius encara es conserven en la decoració dels balcons de la primera i la segona planta, així com en les obertures que donen llum i ventilen les golfes. La casa es arrebossada i pintada en les seus dues façanes.

El poble va créixer espectacularment, a finals del s.XIX, gràcies a la nova activitat econòmica vinculada al tèxtil; una segona tongada de construccions, la dels anys vint del segle XX, es el reflex de la propsetitat dels comerciants i petits emprenedors que ja es construeixen cases molt més decorades i amb personalitat. Aquets es el cas de Cal candàliga, una de les famílies més extenses del poble que s'instal·len a Puig-reig procedents de Balsareny, estretament vinculades al creixement del poble i a les activitats comercials.

SERRA, Rosa. Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa 1982
    PICÓ CANDALIGA, Josep (1995). Trossos d'història d'un poble. Puig-reig, Solsona.