Cal Camil dels Diaris
Sant Martí de Tous

  Anoia
  Carrer Major, 7. Nucli urbà.
  443

  Coordenades:

  41.55992
  1.52361
  376888
  4601969
  Número de fitxa
  08226-78
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1920
  Estat de conservació
  Bo
  A finals de l'any 2017 s'han iniciat la restauració de la façana i a la dovella central de l'arcada de la porta principal ha aparegut la inscripció de 1734 juntament amb l'ecut d'una mà estesa amb els dits mirant cap avall i les inicials T.E.V.
  Protecció
  Legal i física
  BCIL. Aprovació C.Comarcal Data 30 de maig de 2017.
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  7022630CG7072S0001JA
  Autor de la fitxa
  Núria Cabañas

  L'edifici de Cal Camil dels Diaris té pel municipi un valor històric, simbòlic i immaterial més que arquitectònic, ja que és on s'hi va editar el diari El Sol de Tous entre els anys 1914 i 1933.
  És un habitatge entre mitgeres situat al nucli antic de Sant Martí de Tous. Segons el cadastre fou edificat l'any 1920, encara que integra elements d'un edifici anterior.
  A la façana, damunt la porta, hi ha una cartela de forma rectangular de ciment emmarcada per un cordó decorat amb dues palmetes a banda i banda d'estil noucentista. Al seu interior s'hi pot llegir Redaccion de El Sol de Tous pintades de color marró, excepte la N que esta realitzada amb color vermell, possiblement perquè es va pintar posteriorment. Sota la cartela i degut a l'arrebossat de la façana s'hi pot distingir un antic portal d'arc de mig punt que fou tapiat i se li obri una nova porta de dimensions més reduïdes i una petita finestra. A la banda dreta de la finestra hi ha una segona porta d'accés.
  L'edifici actual constitueix un habitatge de planta baixa i dos pisos, cadascun d'ells amb una finestra rectangular al costat esquerra i un balcó a la banda dreta. El balcó del primer pis té una mica de volada amb les cantonades arrodonides amb una triple motllura amb una barana senzilla de barrots. El balcó del segon pis no sobresurt i el barrot central és decorat amb un senzill floró.

  Segons l'informe que es va realitzar l'any 2009 l'OPC de la Diputació de Barcelona per declarar-la BCIL, sobre la porta d'accés esquerra hi havia una cartela que contenia les inicials H.G.T. pintades de color verd amb la data 1960 actualment inexistents.

  Izquierdo, P. (2009): Informe: Sobre els valors patrimonials de l'immoble conegut com "Cal Camil dels Diaris" (Sant Martí de Tous, Anoia) que fan aconsellable la seva declaració com a Bé Cultural d'Interès Local. Barcelona.