Cal Cairot
Sant Salvador de Guardiola

Carrer de Dalt, núm. 64 (nucli urbà de Guardiola)

Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès situada al nucli urbà de Guardiola, a un extrem del carrer de Dalt, la qual ha conservat la tipologia i els volums originaris. El cos residencial inicial s'ha anat ampliant amb una diversitat de cossos adossats per gairebé tots els costats, de manera que actualment ha quedat un conjunt amb un bon nombre de construccions de distribució complexa i de diferents estils. El cos inicial és de planta rectangular i consta de planta baixa més dos pisos. Antigament s'entrava per la part dels estables. De l'antiga façana principal en queda un portal rematat amb arc escarser fet de maons i pràcticament tapat per un terrat modern. Actualment l'entrada es fa pel que abans era la façana posterior, que ha estat ampliada amb un nou cos que sobresurt i un porxo. A la planta baixa la casa conserva tres cambres cobertes amb voltes de maó. La del costat de ponent acollia el celler, que tenia diverses tines petites per encabir diferents tipus de vins. També hi ha tres tines més grans, cilíndriques. Actualment, bona part de les façanes són de pedra i arrebossades. La casa té un pati davanter i un de posterior.

Informació oral facilitada per Jaume Soler Vila.

El carrer de Dalt és part d'un antic camí anomenat "Camí Missader de la carena dels set forats". Es tracta d'un camí d'origen medieval que comunicava el que posteriorment seria el nucli de Guardiola amb l'església del castell. A finals del segle XVIII s'hi edificaren un seguit de cases de pagès de característiques similars. Totes es troben al costat dret del camí, que era propietat del Parrot de la Riera, ja que l'altre costat era propietat de cal Miralda i els seus propietaris no volien cedir cap terreny. Des de fa unes cinc generacions la família Vila ha habitat aquesta casa. Segons tradició oral, el sobrenom de la casa ve del fet que antigament els seus propietaris eren fabricants de toves i després de cairons.