Cal Cabrit (o Carabit)
Vallromanes

    Vallès Oriental
    Turó del Mas Miquel
    Emplaçament
    A l'E del nucli del poble. A la dreta de la riera de Vallromanes. Entre Can Marxant i Can Tàbac.

    Coordenades:

    41.5352
    2.31147
    442564
    4598401
    Número de fitxa
    08296 - 6
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Edats dels Metalls
    Segle
    XXII-XVIII
    Estat de conservació
    Dolent
    Protecció
    Legal
    Catáleg Bens a Protegir POUM 2008. J-05. Jaciment. Element d'Interès
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Si. (CC.AA.35.40.04)
    Accés
    Fàcil
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 001A00056
    Autoria de la fitxa
    J.Montlló/M.Bosch (ACTIUM SCP)

    Troballes superficials de pedres polides al voltant d'una masia, a l'E del nucli de Vallromanes, al vessant S del turó del Mas Miquel. Actualment són camps de conreu amb dipòsits argilosos en una zona saulonenca. A prop de la casa hi ha la Roca Foradada. Entre la masia i La Roca Foradada hi ha una extensió d'antics camps conreats que actualment són boscos. No s'ha fet cap excavació, però és l'única zona d'aquest vessant amb petites afloracions granítiques, que podrien haver estat aprofitades en èpoques pretèrites.

    Hem afegit una fitxa per la Roca Foradada com a zona d'interès natural, ja que no podem relacionar les troballes superficials amb la formació granítica.

    Pels voltants dels camps de Can Carabit i prop d'un indret anomenat "Pedra dels sacrificis" o "Roca Foradada" foren localitzades pels masovers dues "pedres de llamp" (destrals polides). Sembla que els amos de la casa conserven les destrals. No s'ha trobat cap estructura. J. Estrada documentà la troballa el 15 de febrer del 1948. Segons el catàleg (2008), l'any 1999 es van prospectar els camps situats al voltant de la masia, i es va obtenir una mostra de cinc fragments ceràmics, tres de cocció neutra i dos vidrats. També es prospectà la franja de bosc i un camp situat sobre la casa en direcció cap a fa Roca Foradada, on es van recollir cinc fragments ceràmics dels quals quatre són de cocció oxidant i un de cocció neutra. El març de 2003 es realitzà, en motiu de Pla Parcial de Cal Cabrit, una prospecció arqueològica preventiva a càrrec de J. Montlló en els entorns de la masia de Cal Cabrit i de la Roca Foradada (es prospectà una area de 45.270 m2) . No es va detectar la presència de cap resta de material arqueològic, ceràmic ni lític, ni cap tipus d'indici d'estructures. Tan sols s'observà l'existència de diversos murs corresponents a feixes de conreu i algunes acumulacions de pedres possiblement vinculades també amb aquesta activitat.

    ESTRADA, Josep (1965) "Montornés y su pasado". Setmanari Vallés núm. 1218. Granollers, 24 de juliol de 1965.
    ESTRADA, Josep; VILLARONGA, Leandre (1967) "La Lauro monetal y el hallazgo de Cànoves (Barcelona)". I.P.A Monografías XXVIII. Barcelona
    MONTLLÓ, Jordi (2003). "Prospecció arqueològica de Can Cabrit-Roca Foradada. Memòria de l'Intervenció. Servei d'Arqueologia. Generalitat de C.