Cal Butzac
Sant Vicenç de Castellet

Cal Butzac. Serrat de la Beguda. 08295 SANT VICENÇ DE CASTELLET
    Al grup de masos del Serrat de la Beguda

María del Agua Cortés Elía

La casa forma part del conjunt de masies del Serrat de la Beguda. Es troba sota el grup de cases, al peu del camí del Gravat que porta a Ferreroles. La casa està formada per un conjunt d'edificacions afegides a un cos central. Aquest cos central és el d'un edifici petit, de planta rectangular, amb planta, pis i golfes, teulada a doble vessant amb el carener en direcció E-W. A la banda de llevant hi ha afegit un altre cos de les mateixes característiques amb una eixida a migdia que es suporta sobre una volta de pedra de canó. Perpendicular a aquesta hi ha el celler a la planta baixa, també cobert amb volta de canó i al que donen les boixes de les dues tines que hi ha al costat i externes a la casa. Les dues tines són circulars, folrades amb cairons i es troben dins de dos coberts amb teulada a un vessant i accessos independents.

Té dues tines circulars.

El cultiu de la vinya i la seva comercialització va provocar un important creixement amb ampliació de la superfície conreable i la roturació de nous camps en un territori de superfície difícil que va obligar a la construcció de murs de pedra seca presents a tot el territori, i que va permetre el desenvolupament d'una pagesia rabassaire al voltant dels grans masos de la zona. El petit propietari, a més de conrear el seu petit tros de terra, era parcer d'un o més propietaris grans, ja que es veien obligats per garantir la seva subsistència. Les cases del Serrat de la Beguda pertanyen parroquialment a Castellbell, perquè la relació amb la parròquia de Sant Vicenç era difícil al no existir un pont per travessar el Llobregat. A mitjans del segle XVIII i XIX es comencen a construir la major part de les cases del Clot del Tufau i del Serrat de la Beguda. La casa més important i gran de la zona és cal Fiter, que el 1865 tenia 22 parcers (Amillarament de 1865. AMSVC). La llinda que trobem a la finestra del primer pis porta gravada la data 1751 amb una creu al mig; això ens dona una possible datació de la construcció de la casa corresponent al mitjans del segle XVIII, època en que van ser construïdes moltes de les cases de la zona, coincidint amb l'apogeu de la vinya i dels contractes de rabassaires.

AA.VV. (1977). Les masies. A El Breny, número extraordinari Festa Major de 1977.