Cal Bonic
Sant Mateu de Bages

Pla de Sant Mateu
    Nucli de Sant Mateu de Bages: carrer que va de l'actual Ajuntament a la parròquia.

Part posterior i cobert presenten un cert estat precari
    Catàleg de masies (núm. 218)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions petites que es troba situada a l'únic carrer del nucli de Sant Mateu. Es tracta d'una sola construcció que acull dues cases: a l'esquerra cal Bonic i a la dreta can Basiga. El conjunt de l'edificació té una planta irregular, amb planta baixa més un pis i golfes. La façana principal, encarada al sud-oest vers el carrer, presenta un distribució irregular. La part de cal Bonic té un portal amb brancals de pedra i rematat amb maó i un balcó al pis superior. L'accés actual es fa per un lateral que dóna a un pati posterior, entre dos petits cossos adossats.

Segons dades del cadastre, l'any de construcció d'aquesta casa (igual que la de can Basiga) és el 1850. Juntament amb cal Pich va conformar l'únic carrer del nucli de Sant Mateu, molt a prop de la masia de can Pla i de l'església parroquial.