Cal Biel
Rajadell

Sant Amanç de Viladés. NO del municipi
    Camí de Fonollosa a Centelles, entre Broqueses i Cal Pedró

Restaurada, La pallissa esta en estat ruinós.
    PEP 1993 (Jordi Piñero)/ OPC 2017-20

Casa de pagès amb una construcció isolada com a pallissa. La casa és simple i de petites dimensions: de planta rectangular i coberta a doble vessant amb el carener perpendicular a la façana, que es troba a ponent, friont el camí. Presenta planta baixa més un pis i unes golfes molt petites sota teulada. La casa només té un cos adossat, de forma cilíndrica, corresponent a una gran tina. La façana principal nomes presenta dues finestres quadrades i una porta rectangular amb dintell i brancals de pedra. El parament es de pedra vista amb cantoneres de carreus ben esquadrats.
    La pallissa, a l'altre costat del camí, a una certa distància de la casa, és una construcció de planta rectangular i coberta a doble vessant, feta amb pedra. A la part davantera tenia un porxo, i una finestra sobre la porta.
    Darrera la casa hi ha una era pavimentada de pedra, recent. No lluny hi ha un pou en forma de barraca de planta cilíndrica, amb volta.

Figura al Catàleg de Masies i Cases Rurals 2014 (num. 9)
    L'entorn proper és ocupat per horts aterrassats molt ben cuidats. Hi passa un torrent que està canalitzat amb parets de pedra seca.
    La tina ja forma part de l'habitatge.
    La casa es troba molt a prop de la partió amb el terme de Fonollosa.
    Segons el PEP 1993, la llinda sobre la porta de la façana oest presenta la següent inscripció: Creu gravada GRABIEL OLLE 1794, pero la visita de 2018 no l'ha detectat.

No tenim dades més enllà de la inscripció de la llinda sobre la porta de la façana oest, que ens dona el nom del possible propietari i la data de construcció: Gabriel Ollé i 1794.