Cal Biel
Sant Mateu de Bages

Sant Mateu de Bages
    Carretera BV-3003, al km. 6, just al costat sud i on s'agafa el trencall cap a St. Mateu.

En procés de rehabilitació
    Catàleg de masies (núm. 205)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions mitjanes situada vora el camí d'accés nord-est a Sant Mateu de Bages, la qual forma part d'un petit raval junt amb tres cases més. Es tracta d'una construcció aïllada, força regular i probablement construïda en una sola fase. El cos residencial és de planta quadrada i disposa de planta baixa més dos pisos (el segon ha estat sobrealçat modernament amb maó). La façana principal, encarada al sud-est, és senzilla. Consta d'un portal amb llindes i brancals de pedra i diverses obertures a les plantes superiors. Els murs són actualment a pedra vista, fets amb blocs petits parcialment escairats. La casa té coberts adossats als dos laterals.

Informació oral facilitada per Neus Vilardaga

Al final del segle XVIII va sorgir en terres del mas de les Planes aquest petit raval situat vora el camí d'accés nord-est a Sant Mateu de Bages. Els pagesos que van construir aquestes cases van comprar els terrenys. Cal Mariquit, cal Xarell, cal Burrim i cal Biel podrien ser d'aquest moment, entorn del 1771 segons indica la inscripció d'una llinda de cal Xarell.
    En el cas de cal Biel podria tractar-se d'una construcció lleugerament més moderna, tal vegada de principis del segle XIX. Els propietaris de les Planes conserven memòria de la venda del terreny per construir la casa, ara fa uns 200 anys. Actualment es troba en procés de rehabilitació.