Cal Bep Vell
Avià

  Berguedà
  Cal Bep Vell. 08610 AVIÀ. Zona sud del municipi
  Emplaçament
  Al costat de la Riera d'Avià, al peu del camí d'Avià a Vilamarí

  Coordenades:

  42.06831
  1.83141
  403323
  4658021
  Número de fitxa
  08011 - 71
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVIII
  Estat de conservació
  Regular
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  3017 / Any 1983
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 003A00016
  Autoria de la fitxa
  María del Agua Cortés Elía

  Masia coberta amb teulada a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana que s'obre a migdia. Fou ampliada amb un cos davanter amb quatre pilars de pedra que deixen oberta la part de les golfes formant un gran assecador amb barana de fusta. També s'afegí un cos lateral a la dreta allargant un vessant de la teulada. Els quatre pilars remarquen l'antiga estructura clàssica de la masia, amb tres crugies i quatre parets mestres. La porta principal amb llinda de fusta es troba endarrerida degut a l'ampliació davantera que forma un porxo. Davant la casa s'obre una àmplia era que arriba fins la riera d'Avià i que era tancada davant de la casa per un mur de pedra del que actualment queden poques filades. Possiblement aquest mur corresponia a un antic cobert. Tots els murs són arrebossats excepte els pilars que es mantenen d'obra vista.

  Els actuals masovers conserven diferents estris agrícoles antics: un carro amb la guarnició per l'ase, tres arreus de ferro de diferent tipus, rasclets, corrons i altres petits estris.

  Aquesta casa, que es troba davant de la riera d'Avià, l'any 1856 rebia el nom de casa de la Riera propietat de Juan Santamaria de Serrateix, igual que al 1862. A l'Amillarament de 1881 s'especifica que el manso de cal Riera o Cal Bep era de Miquel Santamaria de Serrateix. Desconeixem si aquesta casa tindria alguna relació amb el possible molí medieval que trobem davant de Lluert, ni si tenia relació amb altra casa propietat dels Santamaria de Serrateix anomenada Casanova i que també surt al 1862. Els masovers actuals fa uns 18 anys que hi són.

  Amillaraments d'Avià de 1862 i de 1881. Registro de Casas de Campo de 1856. (AMA).