Cal Benet de Sant Martí
Sant Martí d'Albars

  Osona
  Sector sud del terme municipal
  Emplaçament
  A 1400 metres per pista forestal a llevant de la carretera BV-4342, punt quilomètric 6'500

  Coordenades:

  42.0268
  2.06951
  422971
  4653171
  Número de fitxa
  08225 - 10
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Es conserva l'estructura original tot i que s'han modificat algunes obertures.
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí, IPA. 23732
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 002A00024
  Autoria de la fitxa
  Marta Homs i Jordi Compte

  Cal Benet està situat al sud-oest del nucli de Sant Martí d'Albars. És un edifici de petites dimensions, de planta rectangular format per planta baixa i un pis. Està construït amb murs de maçoneria de pedra i teulada a doble vessant amb aigües a la façana principal i posterior.
  La façana principal, orientada al sud-est, presenta un portal emmarcat amb pedra bisellada a l'extrem dret, amb la data inscrita de 1808, i una creu intercalada. Sobre la llinda hi ha un arc de descàrrega amb lloses a plec de llibre. A l'esquerra hi ha una petita cavitat amb repisa i coronada per un monòlit d'arc de mig punt. Al primer pis hi ha dues finestres situades als extrems de la façana. La finestra de l'esquerra està emmarcada amb pedra treballada i la de la dreta amb brancals i llinda de pedra bisellada. A la part esquerra de la façana en sobresurt un cos adossat perpendicularment.
  A la façana nord-est hi ha una finestra emmarcada amb monòlits de pedra bisellada. La façana nord-oest presenta dues finestres a la planta baixa i tres finestres al primer pis, totes elles emmarcades amb pedra de moderna construcció. Antigament hi havia un antic portal tapiat per on entraven les carretes.

  Al costat s'hi ha bastit un habitatge de moderna construcció.

  Cal Benet va ser bastida a principis del segle XIX, coincidint amb una època de creixement demogràfic en la que s'edifiquen les cases del nucli de Beulaigua, entre d'altres.

  MOLERA-FABRÉ, Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Sant Martí d'Albars, Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, 1984