Cal Batista
La Torre de Claramunt

Vilanova d'Espoia (Pl. Major, 4 -Vilanova d'Espoia, 08789 La Torre de Claramunt)
    Pl.Major, 4-Vilanova d'Espoia (08789 La Torre de Claramunt)

XVIII-XXI
    Raquel Valdenebro Manrique

Edifici de grans dimensions amb planta en forma de L, amb una façana a la Plaça Major del nucli de Vilanova d'Espoia i altra façana al carrer Capellades. L'angle exterior dels dos carrers es troba ocupat per un cos quadrangular que s'aixeca en forma de torre fortificada de dos pisos d'alçada. El cos situat a la Plaça Major té la façana encarada a llevant, i es cobreix a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana. L'edifici és una construcció aixecada en pedra, en mur de mamposteria irregular, on destaca la cantonada sud-est que està especialment reforçada amb carreus rectangulars ben tallats i ben disposats. També destaca la presència d'un ràfec al costat nord de la façana, ocupant la planta baixa, que reforça tota l'estructura de l'edifici. Entre el ràfec i la cantonada reforçada s'obre un dels portals que dóna accés a la vivenda. Es tracta d'un portal adovellat que forma un arc molt rebaixat. Els brancals laterals són fets amb carreus quadrangulars i rectangulars ben disposats. Aquest cos compta amb planta baixa, primer pis i golfes. Pel que fa a la façana els nivells de primer pis i golfes estan arrebossats i pintats de color ocre, destacant cromàticament amb la pedra vista. A nivell de primer pis s'obre amb dues finestres rectangulars de diferent mida. Les obertures es troben reforçades amb llindes monolítiques i recauen en un empit motllurat a la part inferior. Al nivell de golfes s'obre un petit finestró. El cos encarat al carrer Capellades és de planta rectangular, i compta amb planta baixa i primer pis amb coberta inclinada. La façana principal encarada al nord. Les obertures són finestres quadrangulars obertes a nivell de primer pis. Totes aquestes obertures són fruit de la darrera restauració. Pel seu cantó nord i ponent, l'edifici es troba envoltat per una reixa i un mur de tancament, creant un jardí interior. L'accés al jardí interior es realitza mitjançant un portal de mig punt adovellat al mur de ponent. Es tracta d'un portal realitzat amb dovelles reaprofitades que ressalta sobre un mur arrebossat i pintat en color clar. La cantonada dels dos cossos es troba ocupada per una torre quadrangular de planta baixa, primer i segon pis, cobert a quatre aigües situat a llevant de l'edifici i que s'alinea amb la façana del cos de la plaça major. A la planta baixa d'aquesta torre s'obre el portal principal d'accés al cos del carrer Capellades. Es tracta d'un portal allindat, encapçalat per una llinda de fusta. A llevant d'aquest cos s'adossa un altre cos quadrangular de planta baixa i teulada plana al qual s'accedeix des de la plaça, i que acollia un espai destinat a tines.

Es tracta d'un edifici restaurat a la dècada del 1990 unint el que eren dues antigues cases de la matexa propietat. Mentre que el cos encarat a la Plaça Major es tracta d'una antiga casa que podria ser datada entre ell segles XVIII-XIX, el cos encarat al carrer Capellades i la torre són fruit de la rehabilitació de l'edifici dut a terme en dita dècada de 1990. La propietat era coneguda com Cal Sabater.