Cal Batarri, antic mas Coll
Castellbell i el Vilar

Solell de la Barraca

XVII-XX
    Molt enrunat
    Jordi Montlló Bolart

Restes del mas que es troba a l'accés de la pedrera del Sofio, sobre mateix del Solell de la Barraca i sota del solell del Morrolius, entre dos petits torrents que acaben desembocant al del Tortuguer. Aquestes restes conserven una paret de pedra, de dos pisos d'alçada, aproximadament, amb finestra mirant al migdia i d'altres fragments de parets de tàpia derruïdes. A la seva planta baixa, encara s'hi alça una volta de pedra on hi apareix gravat l'any 1842.

Al seu voltant hi ha una bona colla d'oliveres, algunes centenàries.

Tenim constància que abans però, l'any 1759, aquest mas era propietat dels germans Dídac i Antoni Amat Carles, tot i que la casa era habitada per masovers. L'any 1800, el mas havia passat als hereus de Dídac Amat Carles. A principis de segle XX, el mas era propietat de la família Calsina de cal Francisco, la qual va vendre's la pedra del mas als Torras de cal Piteuet, per tal de refer o millorar aquesta casa del Solell de la Barraca; fet que va comportar l'enderroc accelerat de l'edifici. Cal Batarri, successor de l'antic mas Coll, es troba a la vora a sol ixent- de les restes de l'antic mas Pobla de la Cabrida.