Cal Basomba
Pujalt

Vilamajor

XV-XX
    Arquebisbat de Barcelona. C. del Bisbe, 5. 08002 Barcelona
    Dídac Pàmies i Marta Lloret

Cal Basomba és una casa d'origen medieval consolidada en època moderna. És un edifici de planta rectangular allargada, amb la façana parcialment tapada per una casa adossada en perpendicular i que formen una placeta frontal. Consta de planta baixa i pis i té la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. El frontis té un portal d'arc escarser adovellat; a la planta baixa hi ha dues finestres d'arc pla de factura moderna i al pis les tres finestres són d'arc pla de pedra carejada amb l'intradós motllurat (dues han estat ampliades per sota). Davant del portal s'hi ha construït una rampa i unes escales per salvar el desnivell. El tractament dels murs és la pedra vista, en alguns trams revestits amb morter de calç. Part de l'estructura interior està adossada a la façana est de la Torre del Cavaller.

Originalment, la casa de Cal Ravasé hauria format part d'aquesta casa.

Antigament era coneguda com a Cal Carulla i després Cal Ros. En el fogatge de l'any 1497 de Vilamajor, que és de mossèn Johan de Caldés, hi consta "en Carulla". Al fogatge de 1553 hi consta Bertomeu Corula.