Cal Baquer
Castell de l'Areny

A la part central de la zona est del municipi.
    Emplaçament
    A la ctra de Castell de l'Areny agafar el camí de Camprubí, passats 3,30km seguir la pista esquerra.
    961

42.1757
    1.95708
    413865
    4669811
    08057 - 54
    En procés d'enrunament.
    08056A004000090000WE
    Sara Simon Vilardaga

Petita masia parcialment ensorrada, situada a redós d'un turonet, quedant emplaçada amb orientació de la façana principal vers sud sud-est. Només s'identifica l'estructura de la casa, tot i que pel costat de ponent hi ha molts esbarzers i vegetació que cobreix un enderroc de pedres, no es pot distingir si aquest és només material de la casa o si en aquesta part hi havia algun petit annex. L'estructura de la casa és de planta rectangular, formada per planta baixa i primera que ja devia ser sota-coberta; la coberta era de teules, avui en gran part ja ensorrada, i tenia carener perpendicular a la façana principal. Els murs són de paredat comú format per carreus desbastats junt amb pedres irregulars, a les cantoneres els carreus són de mides més grans i més ben escairats. Les obertures es concentren a la façana principal, on trobem dues obertures per planta ocupant gran part de la façana. Aquestes estan conformades de manera que les bigues de fusta que fan de llinda de les obertures de la planta baixa són l'ampit de les de la planta primera, les quals també tenen llinda de fusta; els muntants de totes són de carreus desbastats sense diferenciar del paredat del mur. A la façana de tramuntana trobem només una petita finestra a planta primera i cap a la façana de llevant. A la façana de ponent des de l'interior s'identifica el que semblen dues obertures que van ser cegades, però des de l'exterior no es pot confirmar que sigui així, ja que hi ha molta vegetació que en cobreix aquesta façana, podria ser que fossin espais rebaixats en el mur, no oberts, a manera d'armaris encastats. A l'interior, la planta baixa mostra un dimensionat menor, ja que part del fons de l'estructura hi ha afloraments de roca que han estat regularitzat amb pedres, conformant una mena de gran banqueta.
    La casa té una mena d'era o placeta davant la façana principal, que està delimitada per un mur de contenció pel vessant del pendent.

Accés des del camí de la Rota, entre aquesta masia de la Rota i el veïnat del Cal Sastre. Queda situada a pocs metres de la pista.

Cal Baquer està situat al sud del Cap de la Quera, en un petit morral definit per les petites valls que formen dos torrents. En aquesta àrea s'hi localitzen un petit conjunt de cases que sembla que es trobaven totes dins la finca de la masia la Rota. La majoria d'aquestes són petites construccions, segurament masoveries de la Rota, entre les quals hi ha Guixots de Dalt, Guixots de Baix, Cal Riera, Cal Xuxai, Cal Xacó, i Cal Macilent, a més de Cal Baquer.
    A nivell documental les referències documentals de les que tenim constància són les mencions del compliment pasqual de la parròquia de Sant Vicenç de Castell de l'Areny, les quals ens permeten saber que la casa ja existia a principis de la segona meitat del segle XVIII. També consta alguna cita en documentació del segle XIX de l'arxiu municipal.
    A finals del segle XIX consta que a Cal Baquer hi vivien tres persones, un matrimoni amb el seu fill, així apareix referenciat en una relació de cases i habitants de Castell de l'Areny del 1898, en el qual la casa està registrada amb el número 84.