Cal Baló
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Castelltallat
    Ctra BV-3003 fins al final i continuar pista asfaltada uns 2.5 km. Camí S uns 2,5 km i trencall N

En ruïnes. Li falta la coberta.
    Catàleg de masies (núm. 113)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions mitjanes, en estat de ruïna, que està emplaçada en un contrafort meridional de la serra de Castelltallat, molt a prop de la masia de Bonvehí. Actualment la casa es troba envoltada per les instal·lacions d'una granja moderna. La casa és de planta irregular i té diversos coberts adossats als laterals i a la part posterior. Constava de planta baixa més un pis. Actualment ha perdut la coberta i els murs es conserven de manera desigual. L'habitatge sembla aixecat en una sola fase, amb l'afegit posterior dels coberts, que són més baixos. La façana principal, encarada vers migdia, té un portal emmarcat amb llinda i brancals de pedra. Els murs són de maçoneria. A banda del seu estat de destrucció, la casa ha conservat bé la tipologia originària, sense modificacions modernes.

Informació oral facilitada per Robert Bonvehí

Per la seva tipologia constructiva és molt possible que es tracti d'una casa originària del segle XVIII, de característiques semblants a cal Macià o el Putxó que, igual que cal Baló, es trobaven en terrenys propietat de la masia propera de Bonvehí. Com a mínim des de principis del segle XX cal Baló va quedar ja deshabitada. D'aquesta casa s'explica un afer escabrós relacionat amb la casa veïna: a causa d'un adulteri un dels homes va prendre's la revenja amb una truita feta amb vidres.