Cabres Mortes
Lluçà

Sector nord-oest del terme municipal
    A 4300 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 11'100

Únicament es conserven els murs de càrrega fins a una alçada màxima de dos metres i mig.
    Jordi Compte i Marta Homs

Cabres Mortes està situada en un coll elevat en la carena que separa les valls de la riera de Merlès i la riera Lluçanès, al nord del puig Martorell i al sud-est del serrat de Cabres Mortes. Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions que actualment es troba en runes. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades. Els murs, parcialment coberts de vegetació, s'han conservat amb una alçada mitjana de metre i mig i una alçada màxima de dos metres i mig, i delimiten una planta gairebé quadrada. Únicament es conserva una obertura a la façana nord i l'interior del recinte de la masia es troba cobert de runa i vegetació.

Cabres Mortes es troba documentada en el llistat de cases de la parròquia de Lluçà i sufragànies de 1793, i en canvi no apareix en el cadastre de 1716, pel que s'ha de suposar que és una edificació del segle XVIII. Va ser habitada fins a principis del segle XX.

BACH, Mn. A. (2003) Engrunes de l'arxiu parroquial de Santa Maria de Lluçà. Parròquies del Lluçanès.

Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació. Lluçà. 2007.