Cabana Nova
Oristà

Sector Sud del terme municipal
    A 2 km al sud de la Masia Obertes, per la pista que porta a Sant Nazari de la Garriga.

No conserva la coberta.
    Rosa Cabré, Núria Simón, Jordi Bolea.

Cabana aèria aïllada de planta rectangular construïda amb la tècnica de pedra seca i utilitzant pedres de grandàries mitjanes i petites.
    L'obertura principal està desplaçada al costat esquerra del mur frontal, no centrada com és habitual.
    La coberta està feta amb bigues de fusta i lloses de pedra. Actualment en queda només alguna biga. A la part de coberta que queda s'hi estén una capa de terra i vegetació. Conserva un pilar central per apuntalar el sostre que és de fusta (biga vertical).

Orientació S.

Dimensions aproximades:

Diàmetre interior: 200 x 270 cm.
    Alçada aproximada: 110 cm.
    Gruix de mur: 52 /55 cm.
    Obertura principal 110  x 75 cm.

A Oristà destaca el passat vitivinícola que queda palès en les tines que es conserven a motes masies i cases, i en les barraques que servien per guardar les eines o aixoplugar als jornalers. Trobem una tipologia més grossa que s’anomenen cabanes, i que s’havien utilitzat pels pastors i jornalers que vivien a la zona quan es llogaven per fer feines.