Cabana d'uralita
Oristà

Sector central del terme municipal
    Ubicada en el lloc anomenat la Trona. A uns 350 metres al sud de Pla Noguera.

Bo
    Totes les parets es conserven molt bé però la coberta és nova, feta d'uralita utilitzant una biga central de formigó i dues més primes de fusta a banda i banda de la de formigó clavades a la uralita.
    Rosa Cabré, Núria Simón, Jordi Bolea.

Aquesta és una cabana aèria adossada a un marge de costós accés ja que forma part d'un marge nou que s'ha fet per guanyar terra de conreu on abans hi havia zona de bosc. El marge és nou i encara no hi ha crescut vegetació. En aquest guany de terra s'ha respectat la ubicació de la cabana.
    Cabana de planta rectangular amb parets molt ben construïdes, rectes i regulars. S'han utilitzat pedres grans i mitjanes.
    La teulada d'uralita és a dues aigües. La construcció a dues aigües fa pensar que havia tingut una coberta amb bigues de fusta i lloses de pedra o teules.
    Té tres finestres una a cada paret menys a la del fons. La de la dreta és més gran i trapezoidal per dins però acaba per fora en forma quadrada.
    Al fons en l'angle esquerra té una pedra sortint a mode de lleixa.

Orientació S.

Dimensions aproximades:

Exterior: 375 x 420 cm.
    Gruix de mur: 60 cm.
    Alçada aproximada: 150 cm.
    Obertura principal: 170 cm d'alçada i 95 cm. d'ampla.

Possible ús per jeure o descansar doncs a sobre d'uns sacs de plàstic gruixut hi ha palla que no sembla gastada. La conservació de la teulada denota interès per conservar-la i donar-li ús.

A Oristà destaca el passat vitivinícola que queda palès en les tines que es conserven a motes masies i cases, i en les barraques que servien per guardar les eines o aixoplugar als jornalers. Trobem una tipologia més grossa que s’anomenen cabanes, i que s’havien utilitzat pels pastors i jornalers que vivien a la zona quan es llogaven per fer feines.