Ca n'Usart
Sant Feliu de Codines

C. Agustí Santacruz, 49

Eclecticisme
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Casa entre mitgeres de planta rectangular composta de planta baixa i dos pisos, a banda d'un cos annex, amb coberta plana transitable. El tractament general exterior és arrebossat i pintat de color gris i blanc.

La façana del cos principal és simètrica basada en tres eixos verticals. En planta baixa la porta d'accés es troba al centre flanquejada per dues finestres amb reixes de ferro. A les dues plantes superiors hi ha balconeres amb balcó arran de façana. Remata en un terrat amb baranes de balustres i pilastres.

L'edifici en planta baixa té un cos annex amb una finestra i rematat en terrat pla amb voladís sobre la vorera amb barana de ferro. L'annex fa cantonada amb un passatge que travessa fins el carrer Sant Joan.

La casa d’estiueig de Nicolau Usart i Furriol, industrial tèxtil fill de Sant Feliu, va ser el centre de promoció turística més important des de 1917 a 1929.

A través de l’Atracció de Forasters es va mobilitzar els estiuejants i comerciants a favor de Sant Feliu. Usart va fer donació dels terrenys del parc, camí de Sant Miquel del Fai, que porta el seu nom, on hi va fer construir una torre mirador, promocionà la urbanització de la Font dels Àlbers, La Font de Cussonell, importà l’Homenatge a la Vellesa, va ser mecenes de les entitats locals i generador de moltes activitats lúdiques, festives i homenatges.

Els anys 1917 i 1918 va promocionar els dos primers registres cinematogràfics de Sant Feliu que es conserven a la Filmoteca de Catalunya (GARRIGA, 2012).

- GARRIGA,F (2012). Nicolau Usart i els seus amics; MMCX, Sant Feliu de Codines.