Ca n'Oliva
El Pont de Vilomara i Rocafort

Camí de la Casa Nova de Sant Jaume a Sant Jaume de Vallhonesta

XVI-XIX
    Enrunat. No conserva la coberta.
    Jordi Montlló Bolart

Mas ubicat al sud del terme municipal, en una elevació al vessant esquerra de la Riera de Santa Creu, per sobre de l'indret conegut amb el nom del Pla de la Mandra, que li permet dominar visualment una bona extensió de terreny. El seu estat és ruïnós; sobretot a partir de l'incendi de 1985 que en cremà postes i bigues. Malgrat tot, encara s'entreveu la potència del mas. En resten els murs que delimiten el perímetre amb un finestral del qual es conserven els brancals, el llindar i la llinda, de pedra ben escairada. Sembla tenir una planta irregular adaptant-se al desnivell natural del terreny. Destaca un mur de grans dimensions i gruix considerable amb contraforts, al qual sembla que s'hi accedia per unes escales que encara s'observen parcialment per la part de llevant. Podria tractar-se d'una torre de planta quadrada, com mostra una fotografia realitzada des del darrera de la casa.
    Al costat mateix de l'edifici es conserva una tina amb la barraca.
    Uns metres endins el bosc, hi ha una construcció de planta rectangular, parcialment ensorrat, amb el mur encarat a llevant amb uns tinells col·locats de manera regular en tota la seva llargària, que podrien correspondre a unes arneres. També en resten els brancals de pedra ben escairada d'una porta. L'edifici podria haver estat emprat com a graner o com a estable. Està envoltat de pi i brolla de romaní que dificulten el seu accés.

També es coneix com a ca n'Oliver. Al costat del mas hi ha una tina.

Un pergamí del segle XV es parla de que un tal Ponç de Comarodona fa donació a Pere d'Oristell del mas que ell té anomenat de les Oliveres, situat al terme de Sant Jaume de Vallhonesta. El nom d'Oliveres seria el mateix amb el qual es coneix avui, ca n'Oliva.

AA.VV (2005). Tines a les valls del Montcau. Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Consorci de les Valls del Montcau. Ed. El Farell edicions.
    BALLBÉ i BOADA, Miquel (2000). Topònims de Sant Llorenç de Munt i rodalia. Pàgs. 149, 150 i 271. Ed. Centre Excursionista de Terrassa i Diputació de Barcelona.
    BALLBÉ i BOADA, Miquel (1998). El Pont de Vilomara i Rocafort. Aspectes històrics. Ed. Centre d'Estudis del Bages.
    BALLBÉ i BOADA, Miquel (1993). Tines al mig de les vinyes a la comarca del Bages. Dins la col·lecció"Quaderns" núm. 6. Ed. Centre d'Estudis del Bages, Manresa.