Ca l'Urgell
Figaró-Montmany

Pista de la Rectoria de Vallcàrquera a Tagamanent, entre les Planes i Pla de Maria.

XVI-XIX
    Enrunada
    Anna M. Gómez Bach

Es conserven poques parts de la casa, ja que, com d'altres masies del terme, va restar abandonada i coberta totalment per la vegetació. Testimoni d'aquest antic mas són les parets mestres i mitgeres que delimiten una construcció de planta rectangular amb diverses estances a l'interior. L'altura de les parets conservades i la situació dels encaixos de les bigues de fusta semblen indicar que la construcció tenia un primer pis. Aquesta petita masia presenta nombroses reformes que s'observen tan sols als paraments exteriors. La planta baixa està coberta de runa i l'observació només es podria fer si es portés a terme una excavació arqueològica. A la part posterior s'observen restes d'estructures destinades a possibles annexes ramaders.

Aquest mas es troba oblidat de la memòria històrica dels actuals habitants de Figaró-Montmany. Només la gent més gran es recorda d'un mas situat a mitja carena al camí de Tagamanent. Aquest topònim no apareix en els diversos fogatges de 1497 i els del segle XVI del Vallès Oriental i en diversa documentació parroquial. Actualment és es troba en estat totalment ruïnós i cobert per abundant vegetació que fa impossible visualitzar sencera l'estructura. Aquesta però segurament es tracta d'una construcció força senzilla d'època moderna, bastida en un moment indeterminat del segles XVII i XVIII, i tindria una història paral·lela als altres masos dels voltants per a esser abandonada al primer terç del segle XX.