Ca l'Ubach
Capellades

Pl. Sant Jaume, 8 (o 9)
    Primitiu nucli urbà a ponent de l'església parroquial

El revestiment de la façana està en un deplorable estat de conservació.
    Juan Garcia Targa

Edifici entre mitgeres de planta baixa, dues plantes pis, i àtic, representatiu de l'arquitectura neoclàssica de la segona meitat del segle XIX. Té la coberta de teula corba a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana. La façana està composada segons dos eixos i coronada amb una balustrada que descansa en una cornisa que alhora recolza en tres pilastres amb capitell corinti.

En la pilastra central hi ha encastada una fornícula d'arc de mig punt, protegida amb una fulla batent de ferro i vidre, sense l'escultura. Les balconeres de proporció vertical són d'arc apuntat i els balcons són protegits amb baranes de ferro de brèndoles verticals amb un ampli sòcol de dibuix geomètric, completat amb un treballat medalló centrat en l'eix de les obertures. Les obertures de la planta baixa són d'arc apuntat, de diferent amplada i donen accés a l'escala comunitària i al local de planta baixa. En la tarja de l'obertura d'accés a l'escala destaca la treballada reixa de ferro amb la grafia "AÑO" vogida. Del portal d'entrada al local de la planta baixa destaca el portam de fusta amb la tarja en ventall. Les obertures conserven l'antic portam de fusta. En la clau de l'emmarcat hi ha la data "1859". La planta baixa està revestida amb estuc a franges horitzontals. El revestiment de la façana està en un deplorable estat de conservació.

També coneguda com: Casa Josefa Colomer Soler, "Cal Fernando". És l'únic edifici del conjunt d'arquitectura del primitiu nucli històric que conté les invariants del llenguatge neoclàssic, essent una fita dins l'espai de la plaça. Des de fa algunes dècades no està habitada i el seu estat d'abandonament és molt notable.

L'edifici fou construït per Josefa Colomer i Soler tal com s'esmenta al Registre de a Propietat apareix descrita com "casa con su patio o luz al detrás". Josefa Colomer va ocupar un lloc central a la burgesia catalana de la seva època, fruit del patrimoni del seu espòs i dels matrimonis de les seves filles. Teresa i d'altres enllaços matrimonials amb industrials capelladins.

Josefa Colomer va deixar en el seu testament (datat el 20 de gener de 1862) els seus béns a les seves filles Teresa, Bonaventura, Antònia i Maria. Josefa va morir el 1873. El seu principal bé era la casa de la Plaça Sant Jaume. Josefa el 1868 vivia a una altra casa a la Plaça Major, 14 junt amb el seu fill Marià Puigdengolas i Colomer. Aquesta propietat compartida a llarg termini va generar problemes. Des de molt antic aquesta casa fou llogada. Un dels seus ocupants a les dècades centrals del segle XX fou Xavier Ubach, un andorrà establert a Capellades, qui va acabar donant nom a l'edifici. Des de 1957, Josefa Valls Rius ostenta l'usdefruit de 4/16 parts de la propietat, que en qualitat de "nuda propietat" pertanyen a Núria Valls i Valls. Des de fa algunes dècades no està habitada i el seu estat d'abandonament és molt notable.

GUTIÉRREZ I POCH, Miquel. 1999. "Full a full. La indústria paperera de l'Anoia (1700-1998): continuïtat i modernitat. Barcelona", Publicacions de l'Abadia de Montserrat (Abat Oliba, 220).

ARXIU MUNICIPAL DE CAPELLADES

ARXIU HISTÒRIC DE PROTOCOLS DE BARCELONA.