Ca l'Isclet
Rajadell

Barri de l'Estació. C/ L'Estació, 25
    Barri de l'Estació, davant l'Estació de tren

F. Xavier Menéndez OPC 2017-21

Casa de planta rectangular amb planta baixa, pis i golfes. La façana, encarada a migdia, presenta a la planta baixa dues portes d'entrada i tres finestres, distribuides simètricament. El primer pis està definit per un balcó corregut central amb dues sortides, amb dues finestres que sobresurten de la façana a banda i banda. La façana està rematada amb un frontó semicircular que amaga la coberta a doble vessant perpendicular a la façana principal. Al costat oest s'hi adossa una mena de torre, amb coberta a quatre vessants. Presenta dos pisos, amb una porta independent a nivell de carrer, i una terrassa en forma de galeria coberta. La paret més ponetina de la torre llueix un interessant plafó de trencadís amb vidriat blau, de caire decoratiu. A la façana oest de l'edifici una galeria de finestres enllaça la torre amb la balconada de la planta primera.

També es pot denominar Can Serra o Ca la Seca. L'actual restaurant es denomina l'Isclet per que l'anterior llogater, que regentava una botaferria, es deia Isclet. La casa s'ubica just davant l'Estació (Fitxa 2) i la carretera. Es l'antiga residència dels Serra, els propietaris de la fàbrica de galetes, que estava en aquesta finca, darrera la casa, i que va ser enderrocada a principis del segle XXI. Actualment l'edifici està llogat, i funciona com a bar restaurant. L'interior del restaurant (planta baixa) presenta pilastres de totxo i sostre de bigues de fusta.

La casa -com l'antiga fàbrica de galetes, al costat de la casa, enderrocada a principis del segle XXI, i les naus industrials del carrer de l'Estació (fitxa 126)- pertanyien a la família Serra. La casa, llavors coneguda com Can Serra. hostatjava la botiga del poble. S'hi venia carn pero també estris diversos . Posteriorment la botiga fou llogada per fer-ne una botaferreria, que regentava un tal Isclet, diminutiu que ha donat nom a l'actual restaurant. La botiga també va ser coneguda com el Tilano, pel nom d'un altres dels propietaris que va tenir, Atilano Älvarez. Ca l'Isclet era una botiga amb ramat propi, que pasturava a la riera, i també tenien porcs, que mataven ells mateixos. A part de la carn, a la botiga es venien estris diversos, com pinsos, porrons, setrills, cassoles o espardenyes. També havia fet una mica les funcions de bar de l'Estació.
    El Josep Serra que fou propietari de la fàbrica de galetes fou el que va fer les gestions per a salvar i catalogar com a monumental el Lledoner de l'Estació, un arbre que dificultava el trànsit per la carretera i que, per conservar-lo, va comportar la instal·lació de l'actual semàfor. L'arbre es va eliminar el 2018.

Ajuntament de Rajadell (2017) Relats i Memòria de Rajadell. Ajuntament de Rajadell, L'Arada Creativitat Social..
    Ajuntament de Rajadell (2017). Passejades per Rajadell. L'Estació.