Ca l'Espinal
Argentona

Veïnat de Pins. Camí d'Òrrius i Parpers a Cardedeu

Gòtic
    XVI
    Dolent
    Donat el seu estat, és pràcticament impossible recuperar res, ja que no queda cap edifici ni coberta dempeus. Només resten els murs més importants i alguns elements de pedra que voltaven finestres i portes. Cal destacar que alguns d'aquests elements han estat manllevats, ja que no queda cap peça de l'antic portal adovellat.
    Ref. cad.: 002500DG40D099
    Anna Soteras i March / ACTIUM

Conjunt important d'edificacions situat a la carena litoral. Es tractava d'una gran masia, amb l'edifici principal fomat per tres cossos perpendiculars a lfaçana, de planta baixa i pis, i teulada a dues vessants perpendicular a les façanes principals. Els murs són de paredat de pedra, amb grans carreus a les cantonades. En la paret portant central, es conserva encara una porta amb la llinda motllurada de peces de granit, que la podríem situar entre el segles XVI-XVII. Els cossos adossats, segurament cellers i quadres, conserven alguna part amb el sostre de planta baixa de volta ceràmica a la catalana. En un d'ells es conserva un arc parabòlic d'obra ceràmica.

Éls camps del voltant encara es conreen, i al safareig hi raja aigua. Sembla que l'únic que s'ha abandonat és la masia. Cal destacar els grans blocs de pedra que acompanyen el camí a la casa, i les troballes de peces de ceràmica blava catalana entre les runes.

Per la seva situació estratègica, dominava les dues vessants de la carena litoral.

BONET I GARÍ, LL. I col. (1983) Les masies del Maresme. Estudi de les masies, elements defensius, ermites i molins, Ed. Montblanc-Martín. C.E.C. Barcelona. SUBINÀ, Enric; CALVO, Oriol; LLADÓ, Francesc; LLADÓ, Julià; FARELL, David. "Les masies d'Argentona", Fonts, 8. Octubre 2001, pp. 11-15