Ca l'Asidret
Copons

  Anoia
  Plaça de Ramon Godó, 5, 08289
  Emplaçament
  Al bell mig del nucli urbà, a la banda de migdia de la plaça de Ramon Godó
  423m

  Coordenades:

  41.63688
  1.5175
  376526
  4610522
  Número de fitxa
  08071-42
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Popular
  Segle
  XVIII
  Any
  1747
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.: 6607812CG7160N
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Edifici entremitgeres de planta rectangular, rehabilitat i amb la coberta de teula àrab de dues vessants i el carener paral·lel a la façana principal. Està distribuït en planta baixa, dos pisos i golfes, amb la façana principal orientada a la plaça Ramon Godó. Presenta un portal d'accés doble rectangular, emmarcat amb carreus de pedra. Ambdues obertures estan retirades respecte la línia de façana de la plaça i de la casa. De fet, per accedir-hi, cal travessar un dels arcs que conformen la porxada de la plaça, integrat a l'habitatge. Es tracta d'un arc de mig punt adovellat, amb la clau gravada amb l'any 1747 emmarcat en una decoració en relleu de motius vegetals. Les obertures dels pisos superiors són totes rectangulars i han estat reformades. La de la primera planta està emmarcada en pedra, mentre que les dels pisos superiors (una per nivell) tenen l'emmarcament arrebossat. Tots els ampits han estat restituïts. La façana està rematada amb un ràfec de dents de serra pintat, sostingut amb llates i mènsules de fusta. El parament és arrebossat i pintat de color groc.

  Tot indica que el nucli de població originari va sorgir al voltant de l'actual plaça de Ramon Godó, coneguda popularment com a Sòl de Graus. A finals del segle XVII, la fesomia actual de la plaça, amb dues de les bandes cobertes amb voltes i l'accés per la banda de llevant, ja estava definida. Sabem que algunes de les cases que en formaven part disposaven d'hort i corral (Muset 2006: 6). Amb l'arribada del creixement constructiu experimentat al municipi durant el segle XVIII, les cases de la plaça també foren rehabilitades. El nom de la casa prové d'un antic propietari que es deia Isidre i era conegut com l'Asidret. Actualment la casa també es coneix com Ca la Sílvia i Cal Baños.

  MUÑOZ, Natàlia (2006). "Renoms de Copons: plaça de Ramon Godó". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 21, p. 21. MUSET I PONS, Assumpta (2006). Carrers i cases de Copons. El creixement urbanístic del S. XVIII. Copons: Ajuntament de Copons, p. 6.