Ca l'Arcís
Vilassar de Dalt

Camí de la Carena de Vilassar de Dalt a Sant Bartomeu
    Entre Cal Senyor i Cal Camat

en procés de recuperació després d'haver patit algunes reformes agressives.
    BCIL - Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental
    Jordi Montlló Bolart

Masia de tres cossos situada en un dels punts més elevats del municipi de Vilassar de Dalt, al peu del Turó d'en Torres. És de planta rectangular i consta de planta baixa i pis, amb la coberta, que ha estat refeta, de teules àrabs a dues aigües i el carener perpendicular a la façana principal, orientada a sud-oest.
    La porta d'entrada es troba situada en el cos més oriental. Està enlairada per sobre del nivell de l'era en un parell de graons. És d'arc de mig punt fet de maons, però els brancals i el llindar són de pedra granítica ben treballada; així com els de les finestres dels dos primers cossos, que segurament eren els originaris. En el primer hi ha el rebedor i l'accés al pis superior, la part posterior és la cuina. Al costat és menjador i l'altra part de la cuina. Mentre que el cos més occidental antigament era el celler i, posteriorment, la cort de les vaques. També és on hi havia la cambra de cocció i la volta del forn, que possiblement en un origen sobresortia de la façana lateral i va quedar cobert en fer aquest tercer cos.
    En la planta pis, hi havia na habitació al davant i dues al darrera.
    A la llinda de la porta que uneix el menjador amb l'entrada hi ha la data de 1693 gravada, que es deu correspondre amb les reformes realitzades amb el canvi de propietat.
    Els paraments han estat repicats i esquerdejats sense arremolinar i pintats amb pintura protectora de color groguenc.
    A la dreta hi ha una construcció datada segons una llinda l'any 1944 que no té cap interès històric.

Antigament hi havia un rellotge de sol a la façana que es va malmetre, però l'actual propietari el vol recuperar.
    Conserva un hipogeu i la boca del forn de pa. A fora hi ha un pou i l'era. L'escut de pany de la porta principal és del tipus borbònic de la Guerra de Successió.

L'any 1684 en Narcís Prats, descendent del mas Prats d'Òrrius (documentat des del 1291) s'estableix en aquest mas. L'Antoni Colomer de Munt, pagès de Vilassar, que en tenia el domini útil de la terra, li arrenda per cinc anys "Arrendo tota aquella casa i peça de terra que posseeixo a Vilassar, al lloc anomenat la casa Ardenya". El preu de l'arrendament són 20 lliures i deu gallines per any que cal avançar cada mig any i que haurà de pagar la part al castell que en té el domini directe. La llenya és pel Narcís i la seva família, la Teresa Blanch, la seva dona i sis fills que tindran.
    A la mort d'en Narcís Prats, l'any 1732, l'hereu Pau només té 5 anys per aquest motiu es nomena dos tutors fins que tingui l'edat per dirigir l' hisenda.
    La família Prats viurà al mas fins l'any 1942, quan es traslladen a una sènia de regadiu del pla del Maresme.
    Durant molts anys de finals del segle XX funciona com a restaurant. Els actuals propietaris ho són des de fa 11 anys.

PUJOL i DURAN, Delfí (2000). La pagesia a Vilassar. Les cases de muntanya (I); dins Ipsa Arca, núm. 3, juny de 2000. Museu Arxiu de Vilassar de Dalt, pàgs. 42 a 44.
    SABORIT i ESTRADA, Oriol (2011). Ca l'Arcís (Can Narcís Prats d'Ardenya); dins Singladures: revista d'història i patrimoni cultural de Vilassar de Mar i el Maresme; núm. 29, juny de 2011. Ajuntament de Vilassar de Mat, pàgs. 33 - 38.