Ca l'Anzí
La Palma de Cervelló

  Baix Llobregat
  C. Santa Maria de la Palma, 8 / Av. de Catalunya, 4
  102

  Coordenades:

  41.41308
  1.96671
  413643
  4585130
  Número de fitxa
  08905 - 11
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Popular
  Segle
  XVII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPA: 18261
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  3753013DF1835S
  Autoria de la fitxa
  Xavier Esteve Gràcia

  Masia de planta rectangular emplaçada actualment dins la zona urbana de la Palma de Cervelló. Consta de planta baixa, pis i una galeria superior formada per obertures agrupades de dos en dos amb petits arcs de mig punt geminats. Exteriorment els arcs tenen dibuixades les dovelles, que són realment una motllura amb impostes. La casa és coberta a dues vessants, de teula àrab, amb el ràfec de la teulada força llarg a la façana principal i el carener paral·lel al carrer de Santa Maria. La construcció originària, de planta basilical, ha estat modificada en diverses ocasions, principalment la façana de migdia que fou renovada totalment el 1930. Conserva part del portal d'entrada al pati d'accés. Les obertures mantenen un ordre quant a la tipologia, sent d'arc rodó les del pis superior i allindades les del pis intermig. Les portades, una a la façana principal i l'altra a la lateral, són d'arc rebaixat. Les façanes són arrebossades i la façana lateral disposa d'un coronament format per un mur de perfil trencat o denticulat, tot seguint el pendent de la coberta. La façana principal, amb teulada a manera de barbacana, disposa d'un rellotge de sol esgrafiat on s'hi pot llegir: "J.R. 1930". Al costat nord té un cos afegit modernament que fa de magatzem.

  Els actuals propietaris, de cognom Roca, porten set generacions establerts en aquesta masia. Alguns documents dels segles XVII-XVIII, conservats a l'arxiu de la família, ja esmenten aquest llinatge, tot i que el nom de l'Anzí s'ha mantingut sempre: algunes persones grans del nucli recorden un dels propietaris com Sebastià de l'Anzí, tot i que es deia Sebastià Roca. Entre els documents conservats no s'esmenta el nom Anzí ni com a cognom ni com a topònim, i tampoc en el llibre que recull les vendes o cessions de terres i propietats de l'antic monestir de Sant Pere de les Puel·les (carrer d'Anglí). La masia fou reformada el 1930.

  AAVV (2011) Revisió del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de la Palma de Cervelló (POUM). Catàleg de béns protegits. Ajuntament de la Palma de Cervelló. p. 40-41
  BORDONS i SERRA, Joaquim (1995): "La Palma de Cervelló i els seus voltants", Revista Muntanya, núm. 798, abril 1995. Barcelona: Centre Excursionista de Catalunya. p. 74.
  DE BUEN LINARES, A.; ROIG i MESTRE, M.D.; VIVAR CANTALLOPS, J.A (1999): Catàleg del Patrimoni Arquitectònic i Natural de la Palma de Cervelló. Inèdit. Ajuntament de la Palma de Cervelló.