Ca l'Andreu
Gaià

Carrer Gramulà, 2. Galera
    Carretera de Prats de Lluçanès (BV-4401), al km. 1 carretera de Galera (BV-4402).

Pràcticament ha perdut els elements tradicionals
    Jordi Piñero Subirana

Casa que forma part del raval de Galera. Està emplaçada a l'extrem sud del carrer Gramulà, de manera que pel costat esquerra és un habitatge entre mitgeres i pel costat dret la façana queda a la vista. La casa també té entrada pel carrer Major. Consta de planta baixa més tres pisos. Tot el conjunt de l'edifici ha estat profundament remodelat en els darrers anís, de manera que el seu aspecte exterior ja no té res a veure amb la tipologia constructiva originària. Tanmateix, els baixos de la casa conserven més o menys l'estructura tradicional.

Aquesta casa, com la resta de Galera, s'originà a partir d'un establiment en terres del baró de Vilagaià, que va impulsar el nucli pagès de Galera al final del segle XVIII. Segons dades del Cadastre i del Registre de la Propietat recopilades per Ramon M. Vila, el solar d'aquesta casa es va establir l'any 1774 i el 1790 s'hi va construir la casa. El titular del primer solar era Antoni Serra, que pagava un cens de 6 Reals. Però el 1791 ja hi consta Joan Pich. Més tard, Eulàlia Pich de Serra, i més endavant Desideri Serra Codina i Desideri Serra Pich.

BADIA, Josep M (1987). "Gaià", Història del Bages, Vol. I, Parcir Edicions Selectes, Manresa, p. 286, 288.
    BADIA, Josep M; PARERA, Elisabeth i altres (2016). "Història","Arquitectura", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 72-75, 86, 88, 198-199.
    VILA CASALS, Ramon M. Llibre de Galera (treball inèdit)